image
Sursa foto: libertatea.ro

Cum recuperăm ruptura musculară; Sfaturile specialiștilor

Ruptură musculară este o condiție medicală des întâlnită în zilele noastre. Stilul de viață agitat, alimentație nu tocmai corectă, lipsa hidratării, dar și programul dezorganizat din sala de sport, toate acestea sunt factori de risc în ceea ce privește instalarea rupturi musculare.

„Întinderea musculară poate fi ruptură sau micro ruptură fibrilară. Față de celelalte afecțiuni musculare, traumatismul se recunoaște prin arsură, care când apare limitează mobilitatea și provoacă durere – se pune gheață, imediat, pe zona afectată, se administrează medicamente antiinflamatorii. Este obligatoriu ca pacientul cu o astfel de suspiciune trebuie să fie văzut de un medic. În primele zile, se vor face ecografii repetate, la 48 de ore, pentru a se stabili, exact, zona afectată”, explică dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare și Medicină Fizică Balneologie.

„Cel mai frecvent, ruptura musculară apare în urma exercițiilor fizice incorect efectuate sau în cazul pacienților care nu acordă o atenție sporită încălzirii”.

Iată o situație despre care vorbeam și noi mai sus. Încălzirea inadecvată sau un program de lucru haotic sau fără o monitorizare profesionistă te poate pune în fața unei rupturi musculare.

„Cel mai frecvent, ruptura musculară apare în urma exercițiilor fizice incorect efectuate sau în cazul pacienților care nu acordă o atenție sporită încălzirii. Sigur, există situații când afecțiunea se instalează și în cazul mersului normal sau al călcatului strâmb. Iarna este, iarăși, un anotimp în care întâlnim un număr ridicat de astfel de episoade nedorite”, continuă specialistul.

Cum recuperăm ruptura musculară? „În cazul în care pacientul simte arsuri și/sau dureri, se aplică gheață și o bandă elastică pe zona afectată, până la consultul medicului.

Specialistul poate stabili forma rupturii musculare, dar și prezența unui hematom. Când apare o echimoză mare, poate exista suspiciunea de ruptură osoasă sau ligamentară.

Lipsa mineralelor din organism, poate duce la apariția rupturilor musculare în cazul unui episod de efort fizic (apar așa zișii Cârcei)”, îți doctoral fizioterapeut, scrie libertatea.ro.

Medicul recomandă, după efectuarea ecografiei, fizioterapie, kinetoterapie, tratament termic, kineziotype sau orteze, după caz. Pacienții care au suferit rupturi musculare trebuie investigați paraclinic: analize de laborator și imagistic.

În spatele acestora, se pot ascunde diagnostice grave: boli de tip neuro motor – poliartrită reumatoidă, spondiloză, dar și alte afecțiuni osteoarticulare. De asemenea, deficiențele de minerale pot duce la dezechilibru musculo – scheletal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: