image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Istoric, despre rebeliunea Wagner: „Degringolada lui Prigojin a întărit loialitatea rușilor în jurul lui Putin” // VIDEO

Rebeliunea militară a lui Prigojin, inițiată vineri seara și terminată în 24 de ore, a scos la iveală câteva realități despre societatea rusească. Cea mai importantă concluzie care trebuie desprinsă ține de indisponibilitatea rușilor de a iniția o revoluție sau mai mult, un război civil. Potrivit explicațiilor istoricului și ex-deputatului Ocatvian Țâcu, lansate în platoul emisiunii „Ora Experizei”, de la Jurnal TV, rușii sunt mai îngrijorați de o potențială dezintegrare a țării în cazul pierderii puterii de către Putin decât de menținerea propriu-zisă a acestuia la Kremlin. Mai mult, rebeliunea Wagner ar fi consolidat, de fapt, la final de zi, loialitatea cetățenilor ruși față de președintele lor.

Istoricul este de părere că o o adevărată revoluție, sau cel puțin o răscoală a rușilor împotriva regimului de la Moscova, este o chestiune care ține de domeniul fantasticului și este mai mult imposibilă decât posibilă. Explicația simplă rezidă în proporționalitatea cu care a crescut imaginul colectiv rus odată cu teritoiul lor.

„Noi ne creăm iluzii în privința faptului că ar putea exista o premisă de revoltă populară împotriva lui Putin. Gândiți-vă la faptul că expansiunea Rusiei s-a întâmplat timp de 400 de ani. În 400 de ani, pieptul, mințile și imaginatul rușilor a crescut odată cu teritoriul lor. De aceea, ei înțeleg foarte bine că prăbușirea lui Putin este o problemă pentru viitorul Rusiei”, a spus fostul parlamentar.

Pe lângă aceasta, ADN-ul rusesc, saturat cu tendințe imperialiste seculare și cu „un sentiment de grandomanie” bine definit, este elementul care îi face pe ruși să se îngrijozere cu adevărat de o posibilă dezintegrare a Rusiei, mai ales când destrămarea țării depinde de aflarea lui Putin la Kremlin.

„Există un patriotism rus pe care nu-l poți nega. El este amestecat cu imperialism, cu un sentiment de grandomanie și multe alte care se amestecă, dar în jurul lui Putin există o masă extrem de importantă de oameni care înțeleg care sunt pericolele destrămării Rusiei”, a explicat Țâcu.

Și deși într-adevăr, în rândurile cetățenilor ruși, planează o oarecare nemulțumire vizavi de președintele acestora, dar mai ales față de felul în care a ajuns și s-a menținut la putere, această nemulțumire este, totuși, insuficientă pentru a stârni o revoltă populară sau, mai mult, un război civil.

Din contra, întreaga situație de sâmbătăt cu Prigojin nu a făcut decât să consolideze și mai mult poziția liderului de la Moscova, sporind loialitatea rușilor față de acesta, în condițiile unei așa-zise „amenințări de cădere regimului însoțită de fragmentarea ulterioară a țării”.

„Desigur că există o nemulțumire față de Putin în sine, față de regimul lui și asta nu este neapărat o chestie legată doar de război. Asta este o nemulțumire față de felul în care s-a impus Putin, prin încălcarea legislației inclusiv a Rusiei, prin felul cum s-a perpetuat la putere, s-a reciclat, s-a reinventat cu Medvedev împreună. Deci, există o supărare a rușilor. Totuși, lui Putin i-a picat bine această degringoladă în legătură cu Prigojin, pentru că el, de fapt, și-a reîntărit loialitatea rușilor în jurul său”, a mai adăugat ex-deputatul.

Pe de altă parte, istoricul se arată convins că unicul lucru în măsură să prăbușească regimul de la Kremlin este evoluția situației de pe front în războiul din Ucraina. Aceasta este singura cale prin care în Rusia poate începe o reconstrucție statală de rând cu evacuarea din politică a lui Putin.

Neclar însă rămâne cum va arată această nouă Rusie ipotetică dacă Putin va dipsărea din prim-plan.

„Totul ce se va decide în defavoarea Rusiei și a regimului lui Putin va fi situația de pe frontul din Ucraina, miile de ruși care vor veni în sicrie acasă, la mamele lor, și cheltuielile pe care le va suporta regimul putinist în acest război. Acestea sunt adevăratele părți dure ale realității care pot influența decisiv căderea lui Putin și reconstrucția unei alte Rusii. Nu știm însă cum va fi această Rusie: dacă va fi o Rusie la fel de unitară și unită sau va fi o Rusie fărâmițată. Lucrurile sunt extrem de fluide din punctul acesta de vedere”, a conchis Octavian Țâcu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: