image
Sursa foto: rfi.ro

Iohannis, la Lisabona: Trebuie să susţinem împreună inițierea până la final de an a negocierilor de aderare cu RM și Ucraina

Preşedintele României, Klaus Iohannis a discutat, la Lisabona, cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa despre războiul din Ucraina, dar și despre aderarea Republicii Moldova la UE.

„Prezenţa militarilor portughezi în România reprezintă un semnal puternic al solidarităţii şi al sprijinului Portugaliei pentru întărirea securităţii României", a spus preşedinteleRomâniei, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, la Palatul Belem.

Discuţiile au vizat şi riscurile sporite de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a multiplelor atacuri ruseşti împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre, care urmăresc să afecteze capacitatea Ucrainei de a exporta produsele sale agricole, a menţionat şeful statului, arătând că au fost luate măsuri sporite de apărare şi, prin NATO, este asigurată protecţia teritoriului şi a cetăţenilor români.

Cu privire la Republica Moldova, preşedintele Iohannis a indicat că a convenit cu omologul portughez ca prin acţiune comună să fie sprijinite eforturile de combatere a vulnerabilităţilor cu care acest stat se confruntă din cauza războiului din Ucraina, pentru susţinerea stabilităţii şi a rezilienţei ţării vecine.

Cei doi oficiali au discutat şi despre agenda europeană, inclusiv politica de extindere a Uniunii Europene.

„Am reiterat şi cu această ocazie sprijinul României pentru avansarea extinderii în ceea ce priveşte partenerii din Est şi cei din Balcanii de Vest. Am subliniat că trebuie să susţinem împreună deschiderea până la finalul acestui an a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova", a spus Iohannis.

Precizăm că, în această săptămână, și președinta Maia Sandu a întreprins o vizită de două zile în Portugalia pentru a promova aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și a aprofunda relațiile bilaterale. Ulterior, Maia Sandu a plecat la Granada, Regatul Spaniei, unde a participat la summitul Comunității Politice Europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: