image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu/poză simbol

Studiu al Consiliului Europei: Creștere semnificativă a cazurilor de abuzul sexual asupra copiilor în R. Moldova // DOC

În Republica Moldova trebuie alocate mai multe resurse pentru identificarea și sprijinirea copiilor care sunt victime ale exploatării sexuale, recomandă un studiu comun al Consiliului Europei și al ECPAT International, publicat astăzi.

Experții subliniază că situația socio-economică a țării și ratele ridicate de migrație au lăsat mulți copii vulnerabili la violență, neglijare și exploatare. Războiul din Ucraina a adăugat o presiune suplimentară asupra sistemului de protecție a copilului din Moldova, copiii refugiați confruntându-se și ei cu riscuri sporite de trafic și exploatare.

În timp ce Republica Moldova are o legislație penală cuprinzătoare împotriva abuzului și exploatării sexuale a copiilor și a aprobat recent crearea unei Comisii specializate pentru coordonarea și monitorizarea implementării Convenției de la Lanzarote, situația din țară identifică o serie de probleme care trebuie încă să fie rezolvate.

Potrivit studiului, raportarea infracțiunilor sexuale rămâne scăzută, iar procedurile din justiție trebuie îmbunătățile. S-a înregistrat o creștere semnificativă a abuzului sexual și a exploatării copiilor facilitate de tehnologie: din cele 1.745 de apeluri efectuate în prima jumătate a anului 2021 către platforma online care oferă consiliere copiilor care au suferit abuz sexual online, 89% (1.554) din apeluri erau de la copii. Majoritatea rapoartelor se refereau la exploatare sexuală.

Studiul prezintă o serie de recomandări privind protecția copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual în Republica Moldova, inclusiv:

- Îndepărtarea lacunelor existente în legislație, creșterea protecției copiilor în contextul călătoriilor și turismului; înființarea unei singure entități responsabile de coordonarea tuturor eforturilor online pentru siguranța copiilor; integrarea educației privind prevenirea abuzului și exploatării sexuale în curriculumul de bază, mai degrabă decât oferirea acesteia ca materie opțională.

- Îmbunătățirea accesului la justiție pentru copiii victime ale abuzului și exploatării sexuale, cu accent pe simplificarea procedurilor legale și creșterea practicilor prietenoase copiilor în sectorul justiției.

- Punerea în aplicare a unor mecanisme de implicare a copiilor în elaborarea și implementarea politicilor, programelor sau inițiativelor de stat privind lupta împotriva abuzului și exploatării sexuale asupra copiilor, ținând cont de capacitatea lor în evoluție.

Studiul a fost prezentat astăzi la un eveniment la Chișinău, reunind reprezentanți ai autorităților naționale, organizațiilor societății civile, Consiliului Europei și ECPAT Internațional .

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: