image
Sursa foto: dw.com

DW: Lanț uman în jurul Parlamentului de la Chișinău

Mai mulți susținători ai partidelor anti-sistem, care au constituit Mișcarea de Rezistență Națională în Republica Moldova, au încercuit joi Parlamentul, iar la un moment dat s-au îmbrâncit cu polițiștii.

Manifestanții au cerut ca revendicările lor și Rezoluția Parlamentului European vizând derapajele antidemocratice din Republica Moldova să fie auzite. Ei cer, între altele, validarea alegerilor primarului ales de Chișinău, Andrei Năstase, și anularea sistemului electoral mixt, votat în vara anului 2017 de PD-PSRM-PPEM contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, scrie dw.com.

Regimul nu cedează

Șeful Legislativului, Andrian Candu, a declarat în cadrul unui briefing că sistemul electoral mixt nu va fi anulat și a sfătuit partidele de opoziție să nu piardă vremea cu protestele și să-și pregătească candidați foarte buni pe circumscripțiile uninominale din țară și diaspora. „Toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că sistemul mixt nu va fi anulat și că următoarele alegeri parlamentare vor fi organizate în baza sistemului mixt”, a insistat Candu.

După amplul protest al opoziției pro-europene organizat la 1 iulie, manifestații antiguvernamentale au loc periodic. Protestatarii vizitează instituțiile statului, despre care spun că au fost capturate de guvernarea controlată de PD, iar pentru data de 26 august s-a anunțat o amplă acțiune de protest cu participarea diasporei. „Îi așteptăm pe toți la 26 august în Piața Marii Adunări Naționale, pentru ca pe 27 august să putem sărbători cu adevărat Ziua Independenței Republicii Moldova”, a menționat joi președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în fața protestatarilor.

Denigrarea UE continuă

Între timp, de la Chișinău săgețile continuă să zboare spre UE. După ce premierul Pavel Filip a acuzat UE de eșecul reformării justiției în Republica Moldova, miercuri, 27 de președinți ai consiliilor raionale, afiliați PDM, și peste 700 de primari care deservesc Partidul Democrat au transmis scrisori Uniunii Europene în care condamnă decizia de suspendare a finanțării Moldovei și laudă modul în care guvernarea de la Chișinău „implementează reformele pro-europene”. Semnatarii acuză Parlamentul European că a examinat „părtinitor” și „superficial” problema și îi consideră vinovați de sistarea finanțării pe liderii opoziției.

Liderul opoziției Andrei Năstase susține că mesajele primarilor și președinților consiliilor raionale ar fi fost scrise de consilierii liderului PD, Vlad Plahotniuc, ei fiind somați să le semneze. Fruntașul PD, Andrian Candu, a respins aceste acuzații și i-a cerut lui Năstase să facă publice numele consilierilor care ar fi scris mesajele adresate UE.

Cum controlează PDM Moldova?

Urmare a ultimelor alegeri parlamentare din 2014, PDM a intrat în Parlament cu 19 mandate din totalul de 101. Momentan, acest partid controlează oficial 57 de mandate și, implicit, guvernul. La PDM au aderat, treptat, atât deputați comuniști - radicali pro-ruși din partidul lui Vladimir Voronin, cât și liberal-democrați din partidul ex-premierului Vlad Filat, condamnat la pușcărie într-un proces total netransparent. Averile acestor deputați sunt acum impresonante. La fel s-a întâmplat și la nivel local – momentan PDM controlând 80% din primăriile din țară.

Șansa rămânerii în libertate - guvernarea

Potrivit analiștilor politici, trecerea la sistemul electoral mixt (inițiativă a președintelui pro-rus Igor Dodon) este unica șansă a PDM de a accede în parlamentul ce va rezulta din alegerile din toamna acestui an – prin propulsarea unor „baroni locali” pe circumscripții uninominale. PSRM-PDM și PPEM au votat trecerea la sistemul electoral mixt sfidând recomandările Comisiei de la Veneția.

La 5 iulie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care cere Comisiei Europene să suspende plățile prevăzute pentru asistența macrofinanciară și suportul bugetar pentru Republica Moldova. Dezbaterile au avut loc în contextul anulării de către justiția moldovenească a alegerilor pentru primarul de Chișinău, câștigate de unul din liderii opoziției pro-europene, Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: