image
Sursa foto: economica.net

Europarlamentar român: „Demisia lui Cioclea ridică semne de întrebare”

Demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, dovedește eșecul autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut din băncile RM și de a aduce vinovații în fața justiției, afirmă europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

„Autoritățile de la Chișinău și-au luat acest angajament față de partenerii europeni, lucru amintit inclusiv în rezoluția Parlamentului European pe care am votat-o săptămâna trecută la Strasbourg privind implementarea acordului de asociere. Cu toate acestea, în cei doi ani de mandat ai guvernatorului BNM, s-au realizat progrese insuficiente în îndeplinirea acestui obiectiv, iar demisia lui Sergiu Cioclea ridică semne de întrebare cu privire la recuperarea prejudiciului și găsirea vinovaților în viitorul apropiat”, spune europarlamentarul.

Totodată, Mureșan afirmă că Parlamentul trebuie să numească rapid un nou guvernator care să fie credibil, competent și să asigure independența BNM de factorul politic.

„Pentru a redobândi încrederea investitorilor în sistemul bancar din Republica Moldova este nevoie de lămurirea furtului miliardului, întărirea legislației în domeniu și o bancă națională independentă. De asemenea, dacă autoritățile de la Chișinău vor să recâștige încrederea partenerilor europeni și să accelereze procesul de integrare europeană a Republicii Moldova trebuie să recupereze toți banii dispăruți din bănci și să aducă vinovații în fața justiției. Totodată, trebuie să oprească atacurile la statul de drept și să respecte voința cetățenilor exprimată prin vot democratic la alegerile pentru Primăria Municipiului Chișinău”, a mai adăugat Siegfried Mureșan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: