image
Sursa foto: youtube.com/@JurnalTV

Moțpan: Liderii transnistreni n-au interesul să strice relația dintre Chișinău și Tiraspol, pentru că le merg bine afacerile

„Liderii transnistreni și o parte din elitele de la Chișinău nu au niciun interes să distrugă legătura care există astăzi între Chișinău și Transnistria, pentru că sunt băgați în afaceri și scheme”. Declarația aparține fostului deputat și actualului membru al Platformei DA, Chiril Moțpan, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Cei din Transnistria, inclusiv cei conectați pe partea militară, nu-și doresc un război sau vreun conflict, pentru că le merge businessul foarte bine. Aproximativ 70 de procente de export din regiunea transnistreană se duce spre UE. Cineva care este conectat și în cercurile mari nu și-ar dori un conflict astăzi, pentru că asta ar însemna și o pierdere enormă pe partea de business, a precizat moderatorul emisiunii, Dumitru Mișin.

„Liderii transnistreni și o parte din elitele de la Chișinău nu au niciun interes să distrugă legătura care există astăzi între Chișinău și Transnistria, pentru că sunt băgați în afaceri și scheme. Liderii transnistreni sunt cetățeni ucraineni, au bussinesuri și în Transnistria, și în RM, dar și în Ucraina. Luați-l pe Gușan (n.red.: Victor Gușan, patronul echipei moldovenești de fotbal Sheriff Tiraspol), care are terenuri întregi în Ucraina, inclusiv în Chișinău. Am informații că unii lideri de-ai noștri de astăzi de la putere, de asemenea, sunt implicați în afaceri cu transnistrenii. Toți liderii din Transnistria dețin cetățenie ucraineană. Pericolul unor acțiuni împotriva Ucrainei ar însemna un act de trădare și imediat vine pedeapsa. În plus, își pierd averile colosale”, a spus Moțpan.

Astfel, politiciana Vitalia Pavlicenco a subliniat că transnistrenii își construiesc businessurile cu prețul pierderilor din partea malului drept al Nistrului.

„Dar gaura asta neagră cât poate dura? Cu ce preț își fac ei aceste businessuri? Cu prețul pierderilor din partea Republicii Moldova. Dar asta nu poate dura la infinit. Lor le este comod, clar că nu le trebuie război. Lor le trebuie relațiile pe care le au cu RM. Când e vorba de datoria pentru gaze, spun că datoria e a RM, când e vorba ca noi să controlăm procesele acolo, ei zic că sunt autonomi, ascultă de Rusia, iar noi nu avem influență și acces. Situația asta echivocă slăbește Moldova, anulează viitorul acestei societăți”, a spus politiciana Vitalia Pavlicenco.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: