image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Niște animale... Imagini tulburătoare din centrul de sterilizare a câinilor vagabonzi din Chișinău // FOTOREPORTAJ

Săptămâna trecută, pe paginile de facebook care promovează drepturile animalelor, chișinăuienii au plasat comentarii și mărturii îngrozitoare despre ce se întâmplă pe teritoriul necropolei de animale din Municipiul Chișinău: imagini cu un câine jupuit, capete și labe de câini tăiate, seringi și mănuși astupate parțial cu pământ.

Joi, voluntarilor care au reacționat la aceste imagini plasate pe internet și au venit aici li s-a interzis accesul pe teritoriu. Eugen Axentev, şeful IM Regia „Autosalubritate” din Chișinău, în a cărei subdiviziune este necropola, afirmă că a stabilit aceste reguli din cauză că voluntarii „bulversează activitatea” centrului de sterilizare.

În luna octombrie a anului trecut, pe teritoriul necropolei de animale din Chișinău a fost inaugurat primul Centru de sterilizare municipal pentru câinii vagabonzi. Atunci, Ruslan Codreanu, primarul capitalei, a declarat că scopul municipalității este de a reduce numărul populației maidanezilor prin sterilizare și că animalele vor fi întreținute în acest centru în condiții umane. Mai mult, primarul a făcut apel către voluntarii și ong-iștii preocupați de soarta animalelor de stradă să se implice activ în campaniile de informare și soluționare a problemelor câinilor vagabonzi.

Săptămâna trecută, voluntarii au fotografiat un câine adus la centrul de sterilizare de către hingheri, dar joi l-au găsit mort. În groapa unde a fost aruncat, au descoperit și fotografiat mai multe animale decapitate, labe tăiate, câini jupuiți, descoperiți din pământ, probabil, de alți câini din necropolă. După ce au plasat imaginile pe internet și s-au aprins spiritele oamenilor îngroziți de ceea ce vedeau, voluntarilor li s-a interzis să intre pe teritoriul necropolei, cu excepția zilei de sâmbătă. Au chemat poliția, dar, spun ei, oamenii legii și-au făcut apariţia târziu, după ce un tractor a astupat locul unde ei ar fi fotografiat cadavrele animalelor. Au filmat și plasat pe internet și acest tractor în timp ce-și îndeplinea misiunea.

câinicâini

Necropola de animale din Chişinău. Un câine cu rana infectată după ce a fost sterilizat. Ruslan Codreanu, la deschiderea centrului de sterilizare de pe teritoriul necropolei, declara că animalele vor fi întreţinute în condiţii umane. Foto: Nadejda Roşcovanu

Voluntarii au acces doar sâmbăta

Pe două plăci de pe gardul necropolei scrie: „Accesul interzis persoanelor străine”, „Voluntarii să respecte regimul conform programului stabilit”.

Poarta necropolei e deschisă sâmbăta, de la 8 la 13.00. Toți cei care vor să dea o mână de ajutor animalelor ori cei care-și caută câinii dispăruţi au acces aici doar în această zi.

În drum, mai mulți maidanezi se îmbulzesc să apuce din bucățile de mâncare pe care o voluntară le aruncă din sacoșe. Flămânzi ca niște lupi, cei mai puternici rânjesc amenințător la cei mai slabi. După ce femeile nu le mai dau de mâncare, câinii se întorc pe teritoriul necropolei prin găurile scormonite de ei sub gard.

Încărcaţi cu sacoșe cu mâncare, voluntarii se îndreaptă spre volierele unde sunt închiși câinii capturați de hingheri pe străzile capitalei. Două mașini pe care scrie „Serviciul Ecarisaj” părăsesc teritoriul. Șeful, Ion Ulinici, nu mă lasă să-i fotografiez.

Femeile care le-au adus de mâncare maidanezilor le-o aruncă peste gardul înalt, în prima volieră. Și acești maidanezi se luptă pentru bucățile căzute ca și cei din drum. Arată înfometați. Numai câțiva câini, pitulați între două garduri, nu vor să iasă. O tânără, care a venit să-și caute cățelul dispărut, tot încearcă să-i cheme să le dea de mâncare, aceștia se bagă însă tot mai strâns unul în altul. Unul dintre câinii ghemuiți nu se mișcă. „Sunt înspăimântați. Acesta pare mort”, zice fata, întinzând mâna printre gard să-l mângâie pe un alt cățel ce se gudură la ea.

câinicâini

Câinii de pe teritoriul necropolei de animale ies pe sub garduri în drum. Aşteaptă mâncare de la voluntari şi oamenii care vin să-şi caute animalul aici. Foto: Nadejda Roşcovanu

Condițiile „umane”

„Nu le mai dați mâncare, să le dăm la toți odată”, se adresează o voluntară, încercând să aplaneze haosul iscat, lătratul și urletul disperat al celorlalți câini care așteaptă să fie hrăniți, din alte voliere. Un bărbat cară mai multe peturi de cinci litri cu apă pentru câini, zice că aici apa lipsește. Cu o căldare de mâncare uscată pentru câini în mână, apare un angajat al acestui centru. „Ion Nicon”, se prezintă, ajutorul veterinarului. Nu le interzice voluntarilor să intre în volierele unde câinii îi întâmpină nerăbdători.

Voluntarele Jana și Aurelia hrănesc maidanezii, apoi încep să-i scoată pe unii din cuști: pe cei care au fost identificați de stăpâni prin intermediul fotografiilor plasate pe rețelele de socializare, pe unul care are o rană infectată după ce a fost sterilizat și care e singur într-o cușcă mai mică, pe alții care sunt în călduri și se împerechează, pe unul de rasă.

În scurt timp, între volierele despărțite printr-un coridor se adună o mulțime de oameni, voluntari și chișinăuieni care au venit să-și ia câinii acasă, capturați de hingheri pe stradă. Dar nu toți își găsesc animalele. Cei care le-au găsit plâng de bucurie, mângâindu-le.

„E câinele de care aveau grijă toți oamenii din curte, nu face rău nimănui”, spun mulți dintre cei care își caută câinii. Un bărbat, care-și caută de câteva zile patrupedul, spune că l-a lăsat pur și simplu la plimbare când hingherii l-au luat, moment văzut de vecini. „Se plimba și se întorcea singur acasă”, spune el. Natalia Reabova, chișinăuiancă din str. Costiujeni, povestește că animalul ei a fost prins de hingheri a doua oară și nu-l mai găsește.

Ni l-au luat din curte pe 9 martie. Toți vecinii aveam grijă de el, era câinele nostru, al tuturor. L-am căutat o săptămână, apoi l-am văzut întâmplător într-o fotografie pe rețelele de socializare, la necropolă. Trei zile am fost aici să-l luăm acasă, dar nu ni-l dădeau. Până la urmă am reușit să-l luăm. Era grav bolnav, am cheltuit o mie de lei ca să-l salvăm, fiindcă a fost infectat cu piroplasmoză. L-am salvat cu perfuzii. Apoi, când și-a revenit, l-am lăsat liber. Lunea trecută, pe la patru dimineață, hingherii iar au capturat câinii în regiunea noastră. Cernîș al nostru a dispărut fără urmă”, povestește Natalia.

câinicâini
câinicâini
câinicâini

Necropola de animale din Chişinău. Câini speriaţi. Ion Ulinici spune că maidanezii din s-ar mânca între ei. Voluntarii susţin că sunt foarte blânzi, puţini sunt agresivi, dar, ca să evite aceste situaţii, ar trebui să se facă mai multe cuşti separate.

câinicâini

Procesul de prindere şi sterilizare a maidanezilor e destul de confuz. Hingherii aduc zilnic aici şi animale deja sterilizate, cu cipuri la ureche, câini de rasă. Câinii aduşi sunt înregistraţi într-un caiet, dar nu li se pun cipuri numerotate, celor care nu le au. Ion Nicon (zis şi Nicanor), angajat al centrului, afirmă că le-ar da drumul animalelor, după ce au fost castrate, în locurile de unde le-au luat. Întrebarea voluntarilor e: “De unde ştiţi atunci, dacă nu le puneţi cipuri, care animal şi de unde l-aţi prins?” Multe răspunsuri pe care le-am primit de la Ion Nicon şi şeful său, Ion Ulinici, au fost contradictorii.

câinicâini

Unde dispar câinii?

Ridicat în două labe, un câine o cuprinde pe Nadejda Cravețcaia. S-a tot ținut așa de fiecare voluntar care a intrat până acum în această volieră, cerșind mângâiere. Un alt câine, care pare să nu înțeleagă în ce lume a nimerit, îi privește îndelung, apropiindu-se de ei. Roșcatul, l-am urmărit mai mult timp, nu s-a repezit deloc spre oasele aruncate de voluntari în cuști. Pare să-i lipsească instinctul de supraviețuire. Privește cu curiozitate la toți și la toate, de la distanță. Are un corp robust, blană curată, arată sătul. Pare un câine pierdut chiar azi de stăpânul său.

Nadejda, voluntara pe care n-o lasă de îmbrățișat câinele, îmi face o radiografie a ceea ce se întâmplă în necropolă.

„Noi fotografiem câinii aduși aici și postăm informația despre ei pe internet, încercăm să le căutăm stăpâni. Dar se întâmplă ca omul care vrea să adopte animalul să nu-l mai găsească ziua următoare. Lucrătorii spun că animalele se mănâncă între ele. Atunci apare întrebarea, de ce țin atât de mulți câini în aceste voliere? De ce nu fac cuști mai mici, ca să țină câte doi-trei câini separat? Aici nu sunt condiții pentru perioada postoperatorie. Vedeți acest câine infectat după castrare? În aceste condiții e interzis să sterilizezi animalele. Sunteți martoră, vedeți vreun animal agresiv aici? Toți vor mâncare și mângâiere. Iată, acest câine cu cip roșu la ureche e de la centrul „Remi Moldova” din Vadul lui Vodă. Hingherii prind și câini sterilizați”, îmi explică Nadejda nemulțumirile voluntarilor.

câinicâini

Voluntara Nadejda Craveţcaia caută să separe câinii răniţi şi speriaţi din volierele mari, îi fotografiază pe cei care au cipuri în ureche, semn că sunt înregistraţi de către anumite ONG-uri. Apoi, postează pe reţelele de socializare fotografiile, poate se vor găsi stăpâni pentru câini. În imagine, un câine n-o lasă de îmbrăţişat, altul care priveşte curios la tot ce vede în jur, pare să vrea şi el mângâiat. Foto: Nadejda Roşcovanu

câinicâini

O femeie şi-a găsit câinele dispărut din curte.

câinicâini

Sâmbătă, 23 martie, mai mulţi chişinăuieni au venit să-şi caute animalele dispărute, dar puţini dintre ei le-au găsit.

câinicâini

Angajatul centrului de sterilizare, Ion Nicon, afirmă că nu-l deranjează voluntarii, datorită cărora au fost adoptaţi vreo 150 de câini în ultimele luni. Dar că, din cauză că aceştia hrănesc animalele, cânii s-ar îmbolnăvi de dezinterie.

câinicâini

Voluntarii cer autorităţilor locale să fie lăsaţi pe teritoriul necropolei şi în timpul săptămânii, ca să se asigure că animalele nu sunt omorâte. Mai cer camere video pe teritoriu, pe care Ruslan Codreanu le-a promis, dar nu au fost încă instalate. Fotografiile plasate recent pe facebook de unii voluntari arată nişte scene îngrozitoare care, spun ei, ar avea loc aici. Pe de altă parte, angajații centrului susțin că acestea nu au fost surpirnse la necropolă. Pentru soluțíonarea conflictului iscat, voluntarii cer implicarea poliției. „Să vină să dezgroape acolo unde a astupta tractorul, să ne demonstreze contrariul!”, spun voluntarii.

câinicâini

Un voluntar aduce apă câinilor.

câinicâini

Luat în braţe, un câine plânge.

câinicâini

Câinii sunt eliberați?

„Câinii sunt hrăniți de două ori pe zi, dimineața și seara. Mașinile de hingheri ies la lucru la șase dimineața, merg la adresele reclamanților care ne sesizează prin telefon ori scrisori că au câini agresivi în cartier, că l-au mușcat pe cineva. Zilele acestea, chiar lângă o grădiniță, a fost mușcat un copil. Noi am trimis echipajele. Sunt mulți câini agresivi în oraș. Mulți câini fug deja și nu-i poți prinde, spune Ion Ulinici, șeful acestui centru de sterilizare. Responsabilul susţine că toate animalele care se aduc aici sunt castrate, sterilizate și apoi eliberate. Mai afirmă că fotografiile care au stârnit scandal, plasate pe facebook de voluntari, nu au fost făcute pe teritoriul necropolei.

În sala de sterilizare care a fost deschisă de Primăria Chișinău cu scopul să reducă numărul de animale de pe străzi, în „condiții umane”, Ion Nicon îmi arată cum se face o operație aici. E un cabinet ca de spital, cu masă operatorie, dulap, mănuși folosite aruncate într-un coș, seringi etc. În alt cabinet, unde merg să văd jurnalul în care s-ar înregistra toți câinii vagabonzi prinși de hingheri, pe o fereastră îmi sar în ochi un cuțit mare cu mâner din lemn, ascuns după o jucărie, și niște hârtii cu anunțuri sub un casetofon. Se observă doar jumătate din anunț scris în rusă: „…blând. Celui care l-a găsit ori adăpostit îi garantez remunerare”.

câinicâini

câinicâini

Bărbatul din imagine, Eduard, spune că a venit să adopte un câine după ce soţia sa l-a tot bătut la cap să salveze şi ei un animal.

câinicâini

Poate că acest câine, luat de la necropola de animale de Eduard, va avea o altă soartă.

Reportaj realizat de Nadejda Roșcovanu,

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: