image
Sursa foto: Twitter // Anton Gerashchenko

Putin şi mai mulţi oficiali de rang înalt ar fi fugit din Moscova, susţine un consilier din Kiev; Kremlinul neagă

O serie de oficiali ruşi de rang înalt, printre care preşedintele Vladimir Putin, viceprim-ministrul Denis Manţurov şi vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, ar fi fugit din Moscova în urma rebeliunii armate lansate de şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei.

„Avionul prezidenţial al lui Putin ar fi decolat de la Moscova spre Sankt Petersburg. În acelaşi timp, Peskov afirmă că Putin lucrează la Kremlin”, a precizat Anton Gheraşcenko.

De asemenea, într-un alt mesaj pe Twitter, Gheraşcenko a afirmat că viceprim-ministrul Denis Manţurov a fugit în Turcia cu avionul:

„Cel mai bogat membru al guvernului, viceprim-ministrul Denis Manţurov, a părăsit ţara. El a zburat spre Turcia” - presa rusă.

Oficialul ucrainean a menţionat că şi vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, ar fi fost evacuat din Moscova:

„Se pare că Medvedev a fost evacuat din regiunea Moscovei împreună cu familia şi asistenţii săi. Anterior au existat informaţii că un elicopter care l-ar fi avut la bord pe Putin a plecat spre Valda”.

Totodată, canalul independent de Telegram NEXTA a declarat că mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt ar fi plecat la rândul lor din Moscova.

„Sunt elitele pe fugă? Se pare că avionul premierului Mişustin se află în drum spre Sankt Petersburg. Mai multe alte avioane de afaceri sunt, de asemenea, în drum spre capitala nordică a Rusiei. În plus, cel mai bogat membru al guvernului, vicepremierul Denis Manţurov, a fugit deja din ţară”, a precizat canalul.

Se pare că biletele de avion din Moscova s-au epuizat pe măsură ce grupul de mercenari Wagner se apropie.

Der Spiegel a raportat că bilete pentru legături directe de la Moscova la Tbilisi, Astana şi Istanbul nu mai sunt disponibile.

Reamintim, în acest context, că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că a preluat controlul asupra obiectivelor militare din Rostov-pe-Don (cel mai mare oraş din sud-vestul Rusiei, centrul administrativ al Districtului Federal de Sud, n.r.) în special asupra aerodromului, se îndreaptă spre Moscova iar soldaţii săi au doborât deja trei elicoptere ruseşti, notează Ukrainska Pravda.

„Ne aflăm la sediu, ora 7:30 dimineaţa. Sub controlul nostru se află obiectivele militare din Rostov, inclusiv aerodromul şi avioanele care sunt folosite pentru acţiuni militare. Nu sunt niciun fel de probleme. Noi nu am făcut decât să luăm controlul asupra oraşului pentru ca avioanele de atac să nu ne bombardeze pe noi, ci pe ucraineni”, spuneau astăzi militarii Wagner.

„Sediul central al administraţiei funcţionează în regim normal. De aceea, atunci când cineva vă spune că lucrurile nu au mers bine pe front din cauza Wagner, să ştiţi că nu e aşa”, a menţionat Prigojin într-o postare pe canalul său de Telegram.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat naţiunii ruse astăzi, într-un discurs televizat, afirmând că luptă pentru viaţa şi securitatea poporului său şi că ţara are nevoie de unitatea tuturor forţelor sale. L-a numit trădător pe şeful Wagner şi a anunţat că va lua măsuri dure pentru a reprima rebeliunea militară.

Ulterior, Prigojin i-a transmis lui Putin că a „greşit grav” atunci când l-a numit trădător, adăugând că nu se va preda.

„Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, FSB-ului sau a altcuiva. Continuă să lupte împotriva corupţiei, minciunii şi birocraţiei... Nu vrem ca ţara să continue să trăiască în corupţie şi minciuni. Noi suntem patrioţi, iar cei care sunt împotriva noastră sunt cei care s-au adunat în jurul ticăloşilor”, a susţinut şeful Wagner.

Noutăţile partenerilor

comentarii: