image
Sursa foto: jurnal.md

După indexare, pensia minimă pentru limită de vârstă va fi de 2 777 de lei

De la 1 aprilie 2024, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2 777,86 lei. Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi în cazul dizabilității severe – 2083,40 lei, în cazul dizabilității accentuate – 1944,50 lei, iar în cazul dizabilității medii – 1388,93 lei.

Prevederile se conțin într-un proiect de hotărâre publicat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru consultări publice, transmite IPN.

Din 1 aprilie se vor indexa cu 6% toate pensiile stabilite/reexaminate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii, pensiile pentru vechime în muncă, pensiile funcționarilor publici, pensiile colaboratorilor vamali, pensiile militarilor, plățile periodice și lunare capitalizate, precum și indemnizațiile de dizabilitate stabilite etc. De asemenea, cu 6% se vor indexa prestațiile de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat.

În cazul pensiei indexarea se va aplica partea care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul în curs (13 700 de lei). În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat. Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime.

Noutăţile partenerilor

comentarii: