image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Șor și Tauber au rămas fără imunitate parlamentară; Marina Tauber: „Sunt gata să fiu reținută și acum”

UPDATE 14:01 // Ilan Șor și Marina Tauber au rămas fără imunitate parlamentară.

Parlamentul a aprobat toate cele patru cereri depuse de procurorul general interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a celor doi deputați pentru a efectua măsuri procesuale de reţinere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată.

Șor și Tauber sunt bănuiți de spălare de bani și escrocherie în dosarul „frauda bancară”, iar pentru cererile PG au votat inclusiv deputații Partidului Șor. „Sunt gata să fiu reținută și acum, dacă cumva cu asta o să ajutați ca pâinea și benzina să devină mai ieftine și ca cetățenii să trăiască mai bine”, a declarat Marina Tauber.

Socialiștii au părăsit încă la început ședința Parlamentului pentru a participa la procesul lui Igor Dodon, iar comuniștii ulterior, invocând că procurorul general interimar nu ar avea atribuții de solicitare a ridicării imunității parlamantare.

„Azi am asistat la frăția hoților. Am asistat cum o parte din cei care au plecat, cum sar hoții în ajutorul altor hoți. Am asistat la tupeul hoților și bandiților. Și trei disperarea. Când hoțul e disperat aruncă cu toată mizeria”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

UPDATE 13:34 // Prima cerere privind ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber, bănuită de spălare de bani și escrocherie în dosarul „frauda bancară”, a fost aprobată cu 60 de voturi ale deputaților PAS și ale celor din Partidul Șor.

„Astăzi trăiesc un deja vu, unul din cele mai neplăcute. Acum trei ani, același procuror general interimar cerea ridicarea imunității, iar acuzațiile sunt la fel de penibile, născocite de mintea bolnavă a unora din partidul de guvernare. De ce Maia Sandu nu e arestată? De ce de atâtea ori veniți după imunitatea mea și a domnului Șor?”, a declarat Marina Tauber înainte de vot.

Totodată, ea a adăugat că „Filat l-a obligat și amenințat pe Șor să cumpere datorii ale BEM de peste un miliard de lei”, precizând că e vorba de mărturii ale fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu.

UPDATE 12:39 // Și a doua cerere privind ridicarea imunității parlamentare a lui Șor, bănuit de spălare de bani și escrocherie în dosarul „frauda bancară” , a fost aprobată cu voturile a 64 de deputați. Din nou, au votat și patru deputați din Partidul Șor.

„Fracțiunea Partidului Șor va vota cu ambele mâini pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor și a Marinei Tauber. Decizia a fost luată la inițiativa liderului nostru, Ilan Șor, și la inițiativa mea. Nu ne temem de nimic, nu avem ce ascunde, nu avem nevoie de imunitate”, a declarat anterior Marina Tauber.

UPDATE 12:09 // Prima cerere privind ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor a fost aprobată cu 65 de voturi ale deputaților PAS și ale celor din Partidul Șor.

Înainte de vot, comuniștii au anunțat că părăsesc ședința, invocând că procurorul general interimar nu ar avea atribuții de solicitare a ridicării imunității parlamantare.

În cadrul examinării primei cereri de ridicare a imunității lui Șor, Dumitru Robu a declarat că au fost identificate o parte din bunurile care au fost obținute fraudulos de deputatul fugar și că peste 50 la sută din bani pot fi recuperați prin schestre și confiscări ulterioare.

„Vă asigur că dosarul în care sunt vizați Ilan Șor și Marina Tauber o să aibă finalitate și va ajunge în judecată. În timpul apropiat cetățenii vor afla care au fost circumstanțele care au stat la baza scoaterii doamnei Tauber de sub urmărire penală în 2019, nu motivele de drept, dar de fapt”, a declarat procurorul general interimar.

______________

Parlamentul examinează, la această oră, demersurile depuse de Procuratura Generală privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Marina Tauber și Ilan Șor, bănuiți de spălare de bani și escrocherie în dosarul denumit generic „frauda bancară”. Cei doi deputați se declară nevinovați.

La începutul ședinței, Partidul Șor a solicitat ca lui Ilan Șor să i se ofere cuvântul în Parlament de la distanță.

„Data trecută ați spus că nu merge ecranul din fața dvs. Acum vedem că totul e bine. Solicităm ca domnul președinte să aibă luare de cuvânt online”, a spus Marina Tauber.

În replică, speakerul Igor Grosu a menționat că deputații sunt obligați să se prezinte la ședințele Parlamentului.

„A fost timp suficient. Colegii vizați au știut, au avut timp suficient să cumpere un bilet să ajungă acasă. Dacă era o problemă financiară, putea face o solicitare, iar noi organizam pe linie bugetară procurarea unui bilet pe o singură direcție”, a spus Grosu.

Deputatul Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. Acesta se află în Israel. Reţinut în luna mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: