image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

BERD acordă 8 milioane de euro pentru diminuarea inundațiilor pe râul Bâc din Chișinău

BERD acordă un împrumut de 8 milioane de euro pentru un proiect de 20 de milioane de euro pentru regenerarea râului Bâc și transformarea acestuia într-un obiectiv atractiv pentru locuitorii săi și pentru regiune, în general.

Împrumutul BERD este suplinit de un împrumut de 8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant de investiții de 4 milioane de euro de la Fondul Verde pentru Climă (GCF). Tot astăzi a fost semnat grantul GCF

Pe măsură ce Chișinăul a crescut, râul Bâc a devenit poluat și a devenit predispus la inundații care afectează comunitățile locale, infrastructura și economia, reducând atractivitatea orașului. Se preconizează că inundațiile severe vor deveni mai dăunătoare în urma impactului preconizat al schimbărilor climatice, care se consideră că ar putea aduce mai multe ploi scurte și intense.

Proiectul va finanța o combinație de soluții care vor îmbunătăți în mod colectiv managementul scurgerii apei pluviale și interacțiunea acesteia cu râul Bîc, inclusiv reprofilarea parțială a 7,6 km din canalul râului și integrarea măsurilor de management al inundațiilor, cum ar fi reabilitarea rețelei de drenaj și instalarea de supape cu clapetă de-a lungul zonelor urbane ale râului.

Aceasta va reduce daunele și costurile asociate cu creșterea riscului de inundații pentru aproximativ 2 100 de beneficiari direcți. În sens mai larg, acesta va restabili calitatea apei și atractivitatea râului, oferind alternative pentru recreere, dotări și mobilitate durabilă pentru aproximativ 100 000 de persoane care trăiesc, lucrează și vizitează orașul, cu efecte pozitive asupra sănătății și bunăstării.

Aceasta este, de asemenea, prima dată când BERD a implementat oficial o soluție bazată pe mediul natural într-un singur proiect. În proiect sunt incluse planurile de implementare a soluțiilor de drenaj urban, inclusiv aproximativ 90 de grădini de ploaie și 85 de secțiuni cu arbori în mediul urban – soluții durabile de drenaj urban care utilizează sisteme naturale proiectate pentru a gestiona debitele de scurgere a apei de suprafață și pentru a îmbunătăți calitatea apei, precum și pentru a crea spații verzi, care completează sistemele tradiționale de management a apelor pluviale.

Planul de Acțiune Chișinău Oraș Verde al BERD a fost înființat în 2016 pentru a ajuta orașele să identifice și să abordeze provocările lor de dezvoltare urbană în mod durabil. Programul emblematic lucrează acum cu peste 50 de orașe din regiunile BERD și canalizează fonduri de peste 5 miliarde de euro către proiectele lor de sustenabilitate.

Chișinăul, al cărui Plan de Acțiuni Orașul Verde a fost aprobat în mai 2020, a ales să se concentreze pe îmbunătățirea adaptării la schimbările climatice și a calității apei, precum și pe îmbunătățirea infrastructurii albastre-verzi rezistente la schimbările climatice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: