image
Sursa foto: Elena Robu

(In)justiția din Moldova a scuipat pe voința alegătorilor // Elena Robu

Curtea Supremă de Justiție a demonstrat ceea ce trebuia de demonstrat. Avem o justiție în R. Moldova care pur și simplu a scuipat pe voința alegătorilor. Această justiție anulează dreptul de vot al cetățeanului, consfințit în Constituție. Această justiție în niciun fel nu îl apără pe cetățean, ba mai mult, aruncă la gunoi decizia a sute de mii de alegători.

Concluzia acestei zile este că protestele în forma lor actuală nu mai sunt o soluție pentru schimbarea lucrurilor în R. Moldova. Nu mai sunt o soluție nici avertismentele, atenționările din partea organismelor internaționale. Suspendarea finanțărilor din partea UE la fel nu mai este o soluție pentru revenirea la normalitate în Moldova. Diaspora este redusă la tăcere prin schimbarea sistemului electoral și oferirea doar a trei fotolii de deputat în Parlament. În plus, sper că de acum înainte organismele internaționale vor lua în serios vocea diasporei și vor contribui la finanțarea proiectelor, inclusiv media, în diaspora.

Avem un stat care nu mai este demult al nostru, al cetățenilor. E totul putred în interior. Discutam chiar ieri despre acest scenariu neverosimil, iar astăzi deja Curtea Supremă de Justiție îl transpune în realitate. Mă gândesc că au rămas doar câteva drepturi fundamentale stipulate în Constituție, dar s-ar putea ca mâine să ne trezim și fără ele. Avem nevoie de o altă soluție.

Soluția mea este investiția masivă în informarea diasporei, care la rândul lor să le spună celor de acasă ce înseamnă democrație, stat de drept, respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Este nevoie de un sistem informațional profesionist, puternic, transparent și corect, pentru trezirea conștiinței cetățenilor R. Moldova, indiferent unde s-ar afla.

Elena Robu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: