image
Sursa foto: captură video

Recrutau moldoveni în scopul exploatării prin muncă în Polonia; ASP a retras licența de activitate a unei întreprinderi

Pe parcursul lunilor iunie-august 2019, forțele de ordine au documentat activitatea unor întreprinderi care recrutau moldoveni în scopul exploatării prin muncă în Polonia.

O persoană neidentificată de organul de urmărire penală pe nume „Nicolae”, acționând din numele unei întreprinderi, împreună cu alte persoane nestabilite, urmărind scopul exploatării prin muncă, prin înșelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă bine plătit în Polonia, au recrutat cinci persoane cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani.

Ulterior, în vederea camuflării acţiunilor infracţionale, suspectul ar fi încheiat un acord pentru oferirea consultaţiilor victimelor transportate în Polonia.

Ajungând în Polonia, moldovenii ar fi fost preluați de către persoane neidentificate și folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a acestora (lipsa mijloacelor necesare pentru existenţă), i-au impus să presteze servicii la un abator de prelucrare a cărnii, fără achitarea salariului promis.

Totodată, în urma măsurilor speciale de investigații efectuate, polițiștii au stabilit că, suspectul are calitatea de complice, având rolul de intermediar în primirea-predarea banilor de la angajatorul din Polonia către muncitori. Astfel, acesta ar fi primit banii de la angajator, dar nu le-a transmis mai departe. Așadar, din 800 de euro promiși pe lună, moldovenii s-ar fi ales cu 150 de euro pentru trei luni de lucru.

Totodată, s-a stabilit că agenția respectivă dispune de mai multe oficii dislocate în centrele raionale ale țării, în scopul racolării victimelor traficului de persoane.

Drept urmare a investigațiilor desfășurate, s-a constatat că, Agenția Servicii Publice, a retras licența de activitate a unei întreprinderi, în prezent fiind redenumită și are ca gen de activitate plasarea în câmpul muncii a cetățenilor în străinătate (Polonia), licență valabilă până în anul 2024.

Pe acest caz au fost autorizate 14 percheziții la oficiile și bunurile mobile și imobile ale persoanelor bănuite.

Iar la 16 august, au fost desfășurate percheziții la 10 oficii a unei agenției private și anume în raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Râșcani, Bălți, Soroca, Ungheni, Cahul, Comrat și oficiul central al agenției din mun. Chișinău.

În urma descinderilor efectuate, polițiștii au ridicat tehnică de calcul (calculatoare, hard discuri, laptopuri), purtători electronici de informaţie (CD discuri şi flash carduri), telefoane mobile, cartele SIM, cărţi de note, acte contabile, contracte de mediere a persoanelor în scop de angajare în câmpul muncii în Polonia, contracte de colaborare a agenției private cu alți parteneri atât din Republica Moldova cât și din străinătate.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru trafic de fiinţe umane. Persoana culpabilă de săvârșirea infracțiunii se pedepsește cu închisoare de la șapte la 15 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250. 000 la 350.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice.

Poliția continuă acțiunile operative de investigații pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în acest caz, dar și identificarea altor victime recrutate de către suspecți.

Totodată, Poliția îndeamnă toate persoanele care au fost victime a situațiilor similare sau care par a se înscrie în „tiparele” infracțiunii de trafic de persoane, să denunțe ilegalitățile prin apel la linia fierbinte a Centrului pentru combatarea traficului de persoane la numărul: 22 254 998 – disponibil 24/24 ore sau să se adreseze la adresa: str.Vasile Alecsandri nr.1, et.3, mun. Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: