image
Sursa foto: Getty Images

CRITICI în Parlamentul UE: Anularea alegerilor va afecta decizia privind ajutorul macrofinanciar; Votul TREBUIE respectat

Anularea alegerilor din Chișinău va influența decizia Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutorului macrofinanciar destinat țării noastre.

Despre aceasta s-a spus tranșant astăzi la ședința Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European. Oficialii europeni au atenționat guvernarea de la Chișinău că trebuie să respecte dorința locuitorilor capitalei care și-au dat votul pentru Andrei Năstase.

În cadrul Comisiei de afaceri externe, a fost abordat și modul în care este investigată frauda bancară, oficialii europeni acuzând tergiversarea acestui proces și cerând tragerea la răspundere a celor vinovați.

„Andrei Năstase a câștigat cu mai mult de 52%, învingându-l pe oponentul său de la PSRM. Guvernarea trebuie să respecte mecanismele statului de drept și să garanteze drepturile omului. Vom monitoriza cu atenție această situație”, a declarat europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

„Această decizie a Judecătoriei Chișinău a scos mulți oameni pe străzile Chișinăului. Trebuie să monitorizăm cu atenție această situație. Trebuie să vedem în ce măsură îndeplinește RM acele condiții pentru ca să primească asistența macrofinanciară”, a adăugat europarlamentarul german Helmut Scholz.

„Toată lumea știe că RM e guvernată de un oligarh și un om al Kremlinului. Înțelegea acestor doi politicieni a blocat asistența pentru RM. Împărțirea puterii între PD și PSRM a mai făcut ceva - a blocat anchetarea acestei fraude bancare. Lideri celor două partide încearcă să anuleze rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău. Toată lumea vede asta, dar unii de la Bruxelles încearcă să ascundă. Îl prezintă pe Plahotniuc ca pe un erou „proeuropean”. Acesta însă se bazează pe sprijinul foștilor deputați comuniști pe care i-a cumpărat la bucată. Trebuie să vedem ce spun cetățenii, nu propagandiștii lobbyștii”, a spus și europarlamentarul român Cristian Preda.

Acesta a acuzat PSD, partidul de guvernare din România care girează PD, că poartă răspunderea pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

„Trebuie de luat niște măsuri serioase. Se spun tot felul de minciuni în RM cum stă treaba cu ajutorul macrofinanciar. Să renunțăm la iluzii în privința felului în care este guvernată această țară, dacă vrem să dăm o șansă cetățenilorei”, a adăugat Preda.

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a venit cu replica. „Nu vom comenta acuzațiile, nu sunt fundamentate, vă voi invita să vă uitați la fapte. Decizia instanței e foarte alarmantă. Nu ar trebui să rămânem la acuzații fără a avea dovezi. Această decizie servește PD-ului? Nu. În al doilea tur, PD l-a susținut în mod explicit pe Andrei Năstase”, a spus acesta.

„Trebuie să înţelegem că, din cauza sistemului politic din Moldova, cetăţenii sunt cei care vor plăti. Oamenii au ales un primar pro-european, anti-corupţie. Noi, cei de la Bruxelles, nu puteam să acceptăm ceea ce s-a întâmplat acolo. Nu ştim la ce ne putem aştepta după alegerile parlamentare. Toate acest subiecte au fost discutate pe lung aici şi nu am văzut îmbunătăţiri”, a intervenit eurodeputata din Germania, Rebecca Harms.

„Având în vedere evoluțiile recente, aceastea vor influența concluziile finale cu privire la asistența macrofinanciară. Nu este tipic pentru UE să comenteze decizia unei instanțe, dar este cinstit să spunem că e un exemplu nefericit de instrumentalizare politică. Pentru noi este indispensabil ca dorința alegătorilor să fie respectată. Discutăm și cu obervatorii locali. Delegația noastră încearcă să analizeze legislația electorală din RM”, a spus tranșant și reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: