image
Sursa foto: ticotimes.net

Risc de sechele neurologice grave în urma infecţiei cu virusul Zika

Unii dintre pacienţii afectaţi de infecţia cu virusul Zika în timpul epidemiei din 2016 suferă încă sechele grave după trei ani, conform unui studiu efectuat în Guadelupa şi Martinica din Antilele franceze citat vineri de AFP și Agerpres.

Un sfert dintre pacienţii monitorizaţi se confruntă în continuare cu probleme reziduale, cum ar fi dificultăţi de locomoţie sau tulburări de echilibru, iar aproximativ 8% sunt grav afectaţi, potrivit studiului publicat la 26 aprilie în jurnalul Neurology.

''Aceşti pacienţi sunt în general la terapie intensivă şi au sindromul Guillain-Barre, respectiv paralizia celor patru membre. Ei nu şi-au recuperat capacitatea de locomoţie şi sunt complet dependenţi în activităţile de zi cu zi. Unii dintre ei vor rămâne cu sechele", a precizat pentru AFP Annie Lannuzel de la Universitatea din Antile care a condus studiul.

În total, 87 de pacienţi, printre care se numără şase copii, au participat la acest studiu. Toţi au prezentat NeuroZika, o afecţiune a creierului care se caracterizează prin probleme neurologice.

Studiul demonstrează că infecţia cu NeuroZika poate fi identificată prin detectarea acizilor nucleici ai virusului Zika în urină, sânge sau lichidul cefalorahidian.

În urma cercetării, specialiştii recomandă ca acestor cazuri să le fie acordată o atenţie sporită. ''Când virusul este identificat într-un fluid poate fi vorba despre un atac mai sever. Există riscul de se ajunge la terapie intensivă sau la intubare. Aceste cazuri trebuie rezolvate rapid şi precoce", a subliniat Lannuzel.

În 75% dintre cazuri, persoanele monitorizate s-au recuperat total sau mai prezintă doar sechele minore, fără repercusiuni semnificative. Trei dintre cei 87 de pacienţi au decedat.

În 2016, epidemia Zika a afectat peste 66.000 de persoane din Antile. În majoritatea cazurilor, virusul nu s-a manifestat decât prin febră, dureri şi erupţii cutanate pentru o scurtă perioadă de timp.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: