image
Sursa foto: AP

Atacul armat din Noua Zeelandă: Numele lui Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, scrise pe armele teroristului

Conform imaginilor postate pe reţelele sociale, pe armele şi încărcătoarele autorului atacului armat de la Christchurch erau înscripţionat numele lui Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, alături de alte nume şi date având legătură cu lupta antiotomană, dar şi de mesaje împotriva musulmanilor, scrie Digi24.

Potrivit imaginilor, alte nume de pe încărcătoare sunt cele ale lui Sigismund de Luxemburg, care a luptat împoytriva turcilor, Felix Kazimierz Potocki (nobil polonez, participant la apărarea Vienei în 1863 , precum şi inscripţia Viena 1683 - când armata otomană a asediat Viena.

În afara numelui lui Ştefan cel Mare, care apre scris pe arma cu care a fost lansat atacul, pe un încărcător este şi numele lui Şerban Cantacuzino, care, în calitate de domn al Ţării Româneşti participat la asediul Vienei, dar a negociat apoi trecerea în tabăra creştină.

De asemenea, pe una dintre arme scria Turkofagos.

Atacul lansat vineri asupra a două moschei din Christchurch, când persoane înarmate au deschis focul asupra celor aflaţi în moschei, s-a soldat cu moartea a 49 de persoane şi cu rănirea altor 20. Patru persoane au fost reţinute. Cele mai multe victime, 40, s-au înregistrat la moscheea al Noor, unde autorul atacului s-a identificat online înainte de masacru ca fiind cetăţeanul australian Brenton Tarrant. Pe un cont de Twitter care a fost şters, el a postat mai multe fotografii cu ceea ce par a fi încărcătoare de puşti şi un link către un manifest.

Documentul de 74 de pagini începe printr-un citat dintr-o poezie de Dylan Thomas: „Nu fi blând în acea noapte bună” şi apoi continuă printr-un discurs despre genocid.

Tarrant vorbeşte despre motivaţiile sale, el dorind să creeze „o atmosferă a fricii” şi să „incite la violenţă” împotriva musulmanilor. Manifestul este numit „Marea Înlocuire”, după teoria conform căreia populaţia creştină europeană este înlocuită, ca urmare a migraţiei în masă şi a creşterii demografice, de populaţii provenind din Orientul Mijlociu şi din Africa Subsahariană.

În manifest, Tarrant face referire şi la Darren Osbourne, cel care a fost închis pe viaţă după atacul său criminal asupra musulmanilor de la moscheea din Finsbury Park, în Londra, în 2017.

„Îi susţin pe cei care iau atitudine împotriva genocidului etnic şi cultural. Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne, etc”, se arată în document. Bărbatul a notat, de asemenea, că a fost născut „într-o familie din clasa muncitoare, cu venituri mici” şi că a decis să ia atitudine pentru a asigura un viitor oamenilor săi.

El va apărea în faţa unui tribunal sâmbătă, fiind acuzat de crimă. Premierul australian Scott Morrison a confirmat că o persoană reţinută este un cetăţean australian, numindu-l „un extremist de dreapta, un terorist violent”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: