image
Sursa foto: Getty Images

Condamnați la închisoare: Cei 4 care au pătruns pe teren la finala CM 2018 au fost trimişi după gratii

Cele 4 persoane care au pătruns pe teren la finala CM 2018 și au cauzat întreruperea temporară a meciului și-au aflat pedepsele. 15 zile vor petrece la închisoare membrii grupului feminist contestatar Pussy Riot, după ce au "păcălit" sistemul de securitate care funcționase perfect până în ultimul act al turneului final din Rusia.

Veronika Nikoulchina, Olga Pakhtoussova, Piotr Verzilov şi Olga Kouratcheva au primit decizia din partea unui tribunal din Moscova. Pe lângă cele 15 zile de închisoare, au primit și o interdicție de 3 ani la evenimentele sportive. A fost pedeapsa maximă pe care o puteau primi.

Cei 4 au pătruns pe teren în minutul 53 al finalei Cupei Mondiale din 2018, când Franța conducea cu 2-1 împotriva Croației. Meciul a fost oprit pentru scurt timp, iar Lovren a lovit cu pumnul unul dintre "invadatori", înainte ca stewarzii să îi scoată de pe teren.

La scurt timp după incident, formaţia Pussy Riot a postat un mesaj pe Twitter şi Facebook în care confirma că patru activişti de-ai săi au pătruns pe teren şi care se încheia cu o listă de revendicări printre care "Eliberaţi toţi prizonierii politici!" şi "Opriţi arestările ilegale din timpul mitingurilor!".

Preşedintele actual, Vladimir Putin, se află la putere în funcţia de preşedinte sau prim-ministru din anul 1999 şi a fost reales preşedinte cu o majoritatea covârşitoare în luna martie.

Formaţia Pussy Riot este cunoscută pentru criticile directe aduse lui Putin în timpul spectacolelor, motiv pentru care două dintre membrele sale au fost arestate de autorităţi în 2012, generând revolta comunităţii internaţionale.

Protestul din timpul finalei este o lovitură de imagine pentru Putin, care a elogiat modul în care a fost organizată Cupa Mondială. Preşedintele rus a spus că întrecerea sportivă a schimbat percepţia asupra Rusiei "distrugând miturile şi prejudecăţile".

Organizația Pussy Riot a dezvăluit, luni, tratamentul de care au avut parte cei 4 care au ajuns în mâinile poliției. Au acuzat că au fost ținuți o noapte întreagă în arest, "fără condiții de dormit sau de mâncat", nu au fost informați cu privire la locul și data procesului și nu li s-a dat voie să ia legătura cu un avocat.

Mai mult, un clip care îi arată în prim-plan pe doi dintre cei care au intrat pe teren în minutul 52 e deja viral pe internet. Un polițist i-ar fi întrebat pe aceștia: ”V-ați bătut joc de Rusia, da? Păcat că nu mai suntem în 1937”. Perioada la care s-a referit acesta este cea mai neagră din istoria URSS. În 1937, peste un milion de ruși au fost uciși fără proces.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: