image
Sursa foto: Jurnal.md

DECIS: Referendum consultativ pe 24 februarie 2019, în ziua alegerilor; Cum vor răsuna întrebările adresate cetățenilor

Proiectul de lege privind organizarea unui referendum republican consultativ pe 24 februarie 2019, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, a fost votat de Parlament.

Iată cum sunt formulate cele două întrebări care urmează să fie adresate cetățenilor:

„Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

Opoziția a criticat dur modul în care a fost promovat proiectul și spun că modificările legislative care permit organizarea unui referendum în ziua alegerilor au fost introduse pe ascuns.

„Este corect să băgați într-un proeict introdus la Comisia socială amendamentul privind modificarea codului electoral ce permite modificarea legii astfel ca referendumul să fie organizat de alegeri? Pe ultima sută de metri asistăm la o mașinărie odioasă care va duce la un eșec democratic lamentabil”, a comentat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Proiectul a fost semnat de mai mulți deputați din coaliția de guvernare, care însă recunosc că nu prea știu deocamdată care va fi mecanismul de revocare a deputaților.

„Cum veți stabili că deputatul nu și-a îndeplinit obligațiile? Că nu a votat pentru un partid sau un oligarh sau cum…”, l-a întrebat deputatul PL Lilian Carp pe Sergiu Sârbu, cel care a prezentat proiectul de la tribuna centrală.

„Să nu ne grăbim. La această etapă doar întrebăm poporul, apoi vom analiza practica internațională”, a spus Sârbu.

„Nu e o idee nouă. Am mai avut mai multe inițiative, semnături din partea populației. Când numim o cifră privind numărul deputaților trebuie să existe o argumentare logică. Avem consilii raionale cu număr mare de funcționari. Această reformă trebuie să vină și pe scară ierarhic jos”, a menționat Carp.

„Am analizat practica ultimelor legislative. Văzând activismul unor colegi, de exemplu acum în sectorul de stânga… credem că trebuie micșorat”, a fost răspunsul deputatului PD, Sergiu Sârbu.

Referendum by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: