image
Sursa foto: libertatea.ro

Turismul spațial, mai aproape de realitate; Sute de oameni au plătit peste 200.000 de dolari pentru un zbor spațial

Călătoria civililor în spațiu pare să fie un vis care va deveni realitate cât mai repede. Până acum peste 600 de persoane au plătit cel puțin 200.000 de dolari pe un bilet pentru a merge în spațiu.

De ani de zile, Richard Branson Virgin Galactica a promovat idea potrivit căreia nava sa spațială ar putea duce pasageri de pe Pământ în spațiu la fel de frecvent ca avioanele. Dar, deși mai multe persoane și-au achiziționat bilete încă din 2011, proiectul acestora a fost plin de neplăceri, inclusiv moartea unui pilot de test în 2014, scrie Washington Post.

Acum însă, la 15 ani după ce Branson a fondat Virgin Galactic, turismul spațial pare să fie la un pas de a deveni realitate. Nava companiei a zburat până la marginea spațiului de două ori și spune că primii săi clienți plătitori ar putea ajunge în spațiu anul viitor. Costurile unei călătorii în spațiu cu Virgin Galactic era de 200.000 de dolari americani în 2011, în timp ce în prezent acestea costă 250.000 de dolari.

Compania a anunțat că prețul unui bilet va crește. O plimbare în SpaceShipTwo de la Virgin Galactic, un avion spațial elegant, cu un motor de rachetă suficient de puternic pentru a trimite doi piloți și până la șase pasageri, la o înălțime de peste 80 kilometri, acolo unde Administrația Aviației Federale SUA spune că începe spațiul.

Nava spațială este legată de burta unui avion mare, cu două fuzelaje, care o poartă la o altitudine de aproximativ 12 km, apoi SpaceShipTwo este eliberată, își pornește motorul și trece prin atmosferă pentru a ajunge în spațiu, informează libertatea.ro.

În ciuda costurilor mari, Virgin Galactic se așteaptă la o cerere mare din partea celor bogați pentru care plata unei astfel de sume nu reprezintă un efort financiar. În timp ce finalizează faza de testare a navei spațiale în acest an, compania are programate zboruri pentru 66 de clienți plătitori în 2020, peste 700 în 2021 și aproape 1.000 în anul următor.

Până în 2023, când se așteaptă să zboare 1.562 pasageri plătitori în 270 de zboruri, compania estimează venituri anuale de aproape 600 milioane dolari. Până acum, 600 de persoane s-au înscris pentru o călătorie în spațiu cu Virgin Galactic. Asta înseamnă mai mulți oameni decât au fost în spațiu din 1961, când cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns aici, până în prezent.

Compania lui Branson nu este însă singura care vrea să ducă turiști în spațiu. O altă aventură spațială, Blue Origin, fondată de cel mai bogat om din lume, directorul executiv Amazon Jeff Bezos, în urmă cu aproape 20 de ani, speră să realizeze primul său zbor de test cu oamenii în acest an.

Bezos nu a făcut publice costurile unui zbor. Pe lângă Virgin Galactic și Blue Origin, și NASA a anunțat recent că va permite cetățenilor privați să zboare către Stația Spațială Internațională cu nave spațiale construite de SpaceX și Boeing. NASA a anunțat că o noapte pe ISS va costa 35.000 dolari, iar prețul pentru a ajunge acolo este estimat la 50 milioane de dolari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: