image
Sursa foto: jurnal.md

Igor Boțan: „PD este doar în aparență relaxat; Există tensiuni foarte serioase în cadrul acestei formațiuni”

Relaxarea pe care o afișează Partidul Democrat este una amăgitoare. Or, motive de relaxare nu prea există în situația în care nicio fracțiune parlamentară nu vrea să facă o coaliție cu PD, iar relațiile cu partenerii externi au fost stricate de guvernarea de la Chișinău. De această părere este directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

„A părea și a fi sunt lucruri diferite. Democrații doar par relaxați; democrații au temei să-și pună un șir de întrebări foarte importante: de ce din patru fracțiuni parlamentare, alături de cea a democraților, niciuna nu dorește coaliție cu Partidul Democrat? Această întrebare este importantă și la această întrebare, eventual, democrații ar trebui să răspundă și în fața alegătorilor, dacă vom avea, eventual, alegeri parlamentare anticipate. Dacă pe dimensiunea internă ne-am convins că nicio fracțiune parlamentară, nici măcar fracțiunea Partidului „Șor” nu-și dorește coaliție cu Partidul Democrat, ce se întâmplă pe dimensiunea externă? De ce Partidul Democrat a reușit să strice relațiile atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Federația Rusă? Și acest lucru contează foarte mult. Această stare de relaxare a Partidului Democrat s-ar putea să devină una efemeră și mai mult după rezultatele alegerilor din Ucraina, eventual, dacă nu câștigă Petro Poroșenko la 21 aprilie”, a menționat Igor Boțan, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Comentatorul politic s-a referit și la mesajele care vin din direcția Kremlinului în direcția PD. „În ajunul alegerilor, Ministerul de Interne al Federației Ruse pe neprins de veste a anunțat opinia publică că împotriva dlui Vlad Plahotniuc a fost deschis un dosar penal pentru spălare de bani în sumă de 37 de miliarde de ruble. Este o sumă fabuloasă, iar astfel de anunțuri s-au făcut nu întâmplător. Și propagandiștii ruși în mod repetat îi transmit mesaje dlui Dodon și Partidului Socialiștilor că ar fi o decizie proastă dacă Partidul Socialiștilor ar accepta să facă o coaliție cu Partidul Democrat, altminteri cred că demult am fi avut o coaliție dintre socialiști și democrați. Impedimentul deocamdată este cel, așa cum l-ați menționat și Dvs., că Moscova se împotrivește unei astfel de coaliții”, a spus Boțan.

„Contează intervenția publică a reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne. Iată acolo lucrurile sunt cu adevărat foarte, foarte serioase. Că vin direct de la administrația Putin, acest lucru nu poate fi pus la îndoială. De aceea este doar în aparență Partidul Democrat relaxat. Și nu trebuie să uităm că mediaholdingul dlui Plahotniuc lucrează la turații maxime, așa că relaxarea pe care o vedem din partea Partidului Democrat este una amăgitoare. Eu cred că există tensiuni foarte serioase în cadrul acestei formațiuni”, a punctat Igor Boțan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: