image
Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Ce i-a spus noul ambasador al SUA lui Dodon despre alegerile parlamentare, reformele din RM și „influența malignă străină”

Noul ambasador al Statelor Unite, Dereck J. Hogan, a prezentat astăzi, la Reședința de Stat, scrisorile de acreditare președintelui Igor Dodon.

În cadrul discuțiilor, ambasadorul Hogan a menționat că SUA rămân un puternic susținător al Republicii Moldova. Totodată, reprezentantul administrației americane i-a atras atenția lui Dodon despre reformele asumate de autoritățile de la Chișinău.

Ambasadorul Hogan a declarat că Statele Unite vor continua să conlucreze cu Guvernul și poporul Moldovei pentru construirea unei buni guvernări, informează un comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chișinău.

Oficialul american a subliniat că „alegerile parlamentare din februarie reprezintă o oportunitate majoră de a consolida încrederea domestică și internațională în angajamentul RM față de reformele democratice, și de a întări rezistența împotriva influenței maligne străine”.

Și Igor Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook o postare despre întrevederea cu ambasadorul american, dar nu a pomenit niciun cuvânt despre reforme sau viitoarele alegeri parlamentare.

„Am reiterat că țara noastră trebuie să promoveze o politică externă echilibrată, să avem relații deschise, productive și reciproc avantajoase cu toate statele, reieșind din interesul nostru național”, se arată în postarea lui Dodon.

Dodon, ambasadorul SUADodon, ambasadorul SUA

Ambasadorul Hogan a menționat că Statele Unite au acordat poporului Moldovei asistenta în sumă de aproape 1,5 miliarde de dolari de la declararea independenței în 1991, ajutând generații de fermieri, studenții, oamenii de afaceri, antreprenorii și multe alte categorii din întreaga țară.

„Asistența acordată de SUA a ajutat Moldova să-și reconstruiască infrastructura, inclusiv școli și drumuri; să facă serviciile guvernamentale mai eficiente și mai receptive la populație; să diversifice canalele și sursele de energie, și să promoveze o economie diversă și orientată spre export spre beneficiul poporului Moldovei”, se spune în comunicatul ambasadei SUA.

De cealaltă parte, președintele Dodon și-a exprimat convingerea că vizita consilierilor săi la Washington, preconizată pentru săptămâna viitoare, „se va solda cu rezultate pozitive”.

Ambasada SUAAmbasada SUA

Ambasadorul Hogan a fost Secretar executiv adjunct al Departamentului de Stat al SUA, iar anterior a fost Șef adjunct al misiunii și Însărcinat cu afaceri la Ambasada SUA din Baku, Azerbaidjan.

Alte funcții de conducere deținute de Hogan în cadrul Departamentului de Stat includ Director al oficiilor pentru afaceri central-europene și nordic-baltice, precum și Consilier principal al lui Richard Holbrook, Reprezentant special pentru Afganistan și Pakistan al Președintelui SUA. A lucrat anterior ca reprezentant al Departamentului de Stat al SUA pentru două echipe civil-militare de reconstrucție în Afganistanul de Sud și de Est.

A mai activat în misiuni în Rusia, Belarus, Nicaragua și Republica Dominicană. În Washington dl Hogan a fost Asistent special al Secretarului de Stat, Colin Powell, și ofițer de monitorizare în cadrul Centrului de operațiuni al Departamentului de Stat. El a sosit în Moldova pe data de 25 octombrie.

Noul ambasador al SUA are diplomă de licență de la Universitatea din Pittsburgh și diplomă de masterat în afaceri publice de la Școala Woodrow Wilson a Universității Princeton. Vorbește rusa și spaniola. Hogan este căsătorit și are o fiică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: