image
Sursa foto: jurnal.md

Valeriu Lazăr sare în apărarea Avia Invest și îi amenință cu judecata pe Munteanu și Slusari

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a calificat drept populistă și neprofesionistă abordarea guvernanților actuali în cazul anchetei concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Potrivit lui Lazăr, concesionarea s-a decis „în baza calculelor făcute de experți internaționali de cea mai înaltă calificare și conform metodologiilor recunoscute de organizațiile europene și internațonale”.

Valeriu Lazăr a declarat că își rezervă dreptul de a ataca în judecată președinții Comisiilor parlamentare de anchetă în cazul Aerorportului Internațional Chișinău și al Băncii de Economii pentru calomnie și lezare a imaginii profesionale și de afaceri.

Potrivit lui Lazăr, sunt lipsite de orice logică și temei juridic acuzațiile lui Igor Munteanu de trădare a intereselor de securitate națională prin însăși faptul concesionării AIC.

„Nu este prerogativa Avia-Investului de a asigura securitatea frontierei și a Aeroportului contra unor eventuale atentate de ordin militar sau terorist, totodată ei fiind obligați prin lege să permită aflarea pe teritoriul AIC a reprezentanților structurilor statale abilitate și exercitarea de către acestea a atribuțiilor sale”, a declarat Lazăr.

Totodată, acesta susține că este o informație falsă faptul că bugetul de stat și cetățenii sunt prejudiciați de aplicarea taxei de 9 euro la Aeroport.

„Taxa de 9 euro se aplică doar pasagerilor la plecare, la fel fiind scutiți de plata acestei taxe pasagerii în tranzit și copiii de până la 2 ani. Respectiv, este absolut eronat să calculezi suma totală a acestei taxe înmulțind fluxul total anual al pasagerilor la 9 euro. Corect ar fi la 4,32 euro (doar cca 48 % din total achită taxa). Mai mult ca atât, din această taxa se achită impozit pe venit la Stat, la care se adaugă redevența (1%)”, a spus Lazăr.

În opinia sa, eronat este calculată și suma totala a angajamentelor investiționale.

În ceea ce privește situația de la Banca de Economii, Valeriu Lazăr spune că în cadrul Comisei de anchetă conduse de Alexandru Slusari a fost ascultat, dar nu și auzit.

„După audierea mea, au fost emise cel puțin trei falsuri în spațiul public. Nu trebuie să fii Sherlock Holmes ca să-ți dai seama că vinovați de această devalizare se fac cei care au gestionat banca la momentul respectiv”, a comentat Lazăr.

Amintim că Guvernul a anulat recent o serie de hotărâri privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, a calificat contractul drept trădare a intereselor naționale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: