image
Sursa foto: privesc.eu

Ex-deputat, despre Partidul ȘOR: „Un satelit al PD, protejat prin toată puterea de stat”

Comisia Electorală Centrală a constatat săptămâna aceasta că Partidul „Șor” a încălcat prevederile legale privind finanțarea campaniei electorale și l-a somat să returneze la bugetul de stat peste două milioane de lei primite de la companii care folosiseră anterior fonduri publice.

De ce Comisia Electorală Centrală nu a văzut în timpul campaniei electorale nicio problemă în faptul că Partidul „Șor” a primit bani de la operatori economici care anterior au beneficiat de fonduri publice, iar acum cere acestei formațiuni să returneze la bugetul de stat peste două milioane de lei? Despre acest subiect a vorbit fostul deputat și ministru Valeriu Munteanu, candidat din partea Blocului ACUM Plaforma DA și PAS pe circumscripția 18, Orhei, la alegerile parlamentare din 24 februarie, și cel care a sesizat CEC înainte de alegeri în privința finanțării partidului „Șor”.

„Acest Partid „Șor” a avut mai multe finanțări din partea unor operatori economici și mi-a luat cinci minute să intru pe site-ul Achizițiilor Publice și să văd că ei au avut contracte cu statul. Am sesizat imediat cum am observat acest lucru, după rapoartele publice ale partidului pe site-ul CEC. Am sesizat CEC pe 20 februarie, dar CEC-ul a catadicsit să amâne răspunsul. Eu consider și cred că este limpede acest lucru: dacă CEC ar fi dat acest răspuns în timpul campaniei electorale, alegătorul din RM s-ar fi dumirit mai mult, cred eu, că acesta este un partid infracțional și respectiv este protejat prin toată puterea de stat”, a declarat Valeriu Munteanu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Munteanu, din decizia CEC reiese clar că formațiunea condusă de Ilan Șor și-a făcut campanie electorală inclusiv pe bani ai statului. „Nu trebuie fardată această declarație deloc. Or, formula a fost în felul următor: legea spune clar - companiile, operatorii economici care cu 12 luni înainte de transferurile pentru o campanie electorală ale unor partide au avut contracte cu statul și aceste companii au avut de 125 de milioane de lei în total contracte cu statul nu trebuie să doneze bani partidelor, pentru ca banii de la stat să nu ajungă la niște partide”, a precizat Munteanu.

Iar despre faptul că CEC a anunțat că va sesiza Procuratura în legătură cu faptul că SRL-urile care au făcut donații substanțiale Partidului „Șor” ar fi mințit atunci când au făcut declarații despre lipsa restricțiilor pentru ele de a finanța concurenți electorali, Valeriu Munteanu a menționat: „Problema este următoarea. Directorii acestor întreprinderi cu adevărat au semnat declarații pe propria răspundere că nu au avut finanțări de la stat. Iată că acum legea spune foarte clar că ei au încălcat legea penală și pentru asta trebuie să suporte răspundere penală. Doar că eu știu foarte exact că nimeni nu a început să aibă nesomn de la acest lucru. Partidul „Șor” va ataca în instanța de judecată și va încerca din răsputeri să anuleze și eu sper că „justiția”, cum ghilimelele de rigoare, independentă, va menține această decizie. Iar oamenii de acolo vor purta prin instanțele de judecată acest decizii, până trec doi ani de zile – termenul de prescripție – , pentru că nu este infracțiune foarte complicată și termenul de prescripție este cam micuț. Asta este speranța. Dacă legea ar acționa dur și repede ar fi de învățătură și pentru alții, dar având în vedere că este vorba despre partidul „Șor”, satelit al Partidului Democrat, pun la îndoială că va exista o astfel de atitudine rigidă a Femidei”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: