image
Sursa foto: Profimedia

Românii care luptă pe frontul din Ucraina au fost dați în urmărire de Rusia

Peste 700 de voluntari străini care luptă pe front de partea Ucrainei, printre care se numără cetățeni din România, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia și Polonia, au fost dați în urmărire de Rusia, a anunțat Comitetul rus de Investigații, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Serviciul de informaţii al armatei ucrainene (GUR) a declarat că luptători din peste 50 de țări, inclusiv din Statele Unite și Marea Britanie, servesc în Legiunea Internațională, transmite Digi24.

„Legiunea a reunit voluntari din peste 50 de țări. <...> În rândurile unității GUR se află luptători experimentați, veterani ai forțelor de operațiuni speciale și ai altor unități militare din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Danemarca, alte țări din Europa, Asia, Africa și America de Sud”, se arată în postarea GUR pe canalul Telegram. Efectivul unității nu este dezvăluit.

În acest context, serviciul de presă al Comitetului rus de Investigații a transmis că a pus pe lista persoanelor căutate peste 700 de străini care luptă în Ucraina, printre care cetățeni din România, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia și Polonia.

„Comitetul rus de anchetă continuă să investigheze cazul penal privind recrutarea și participarea mercenarilor la ostilități de partea forțelor armate ucrainene. Pe baza probelor primite, s-au luat decizii de a acuza în temeiul părții 3 a art. 359 din Codul penal al Federației Ruse (mercenariat) străini din cinci țări, printre care Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia și România. În total, în această etapă, aproximativ 700 de străini au fost trecuți pe lista persoanelor căutate, unii dintre ei fiind arestați în absență”, a transmis instituția.

În iulie 2023, Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de 11.675 de mercenari din 84 de țări au mers în Ucraina, începând cu 24 februarie 2022, pentru a lupta de partea Kievului. Cele mai mari grupuri sunt din Polonia (peste 2.600), SUA și Canada (900 sau mai mult) și Georgia (peste 800).

Noutăţile partenerilor

comentarii: