image
Sursa foto: jurnal.md

Cele șase puncte despre roata a cincea a „Căii a Patra”

Observăm, de ultimă oră, că premierul Filip și leadershipul PDM-ist au avut câteva ieșiri publice care depășesc limita bunei cuviințe și a elementarei decențe, acestea cadrând perfect cu modul penibil și iresponsabil, pe care actuala guvernare îl afișează vis-à-vis de raporturile noastre cu Uniunea Europeană. Nu e ceva ieșit din comun pentru liderii celor trei trandafiri de pe strada Armenească; e în stilul ce-i caracterizează profund, mai ales pe parcursul acestui an, chiar dacă până atunci au depus eforturi extraordinare să mimeze această relație.

După faimoasa Declarație a Guvernului PDM/PPEM-ist din 6 puncte (07.07.2018) privind sistarea asistenței financiare și raporturile viitoare cu UE (ticluită de marii „gânditori, juriști și constituționaliști” de la PD), ar fi cazul să stăruim și noi, la fel, asupra a 6 puncte, doar că momentul de referință va fi cea de-a cincea roată a „Căii a Patra”.

1. Perpetuarea ofensivei antieuropene din zilele trecute la o televiziune rusească și săgețile veninoase aruncate în adresa Uniunii Europene denotă faptul că premierul Filip a depășit liniile „roșii” a unui comportament decent și civilizat. Ura și disprețul pentru eșecul actualei guvernări de a administra de o manieră eficientă și responsabilă raporturile cu principalul nostru partener politic și comercial i-au întunecat mințile nu doar șefului executivului, ci și liderilor PDM-iști. Multiplele declarații iresponsabile ale actualei guvernări privind raporturile noastre cu UE ne demonstrează cu prisosință ce înseamnă, în realitate, „Calea a Patra” a PDM-ului – identificarea dușmanului extern pentru a-și justifică eșecurile indubitabile pe interior, exact ca la sovietici. Dacă unele aspecte tehnice din condiționalitățile convenite cu UE au fost realizate, atunci când ne referim la respectarea statului de drept, independența justiției, mass media liberă și imparțială, identificarea infractorilor și returnarea banilor din furtul miliardului, crearea condițiilor egale de activitate pentru toți actorii politici etc., constatăm un regres incontestabil. Bineînțeles că am putea identifica câteva momente atenuante pentru premierul Filip: a administra o relație cu UE nu este echivalent cu managementul unei fabrici de cofetărie, a unui combinat de tutun sau a unui minister al telecomunicațiilor. Situația și responsabilitățile sunt absolut diferite, mult mai complicate. Doar că premierul Filip mai are un minister al Afacerilor Externe și Integrării Europene, mai are la guvern, cel puțin, 2 „sovietnici” în domeniul diplomației (un fost prim-ministru și un alt ministru de externe), care ar fi trebuit să-i mai tempereze dezlănțuirile antieuropene (evident dacă mai au curajul să o facă!), explicându-i foarte clar că respectarea criteriilor politice și credibilitatea de partener sunt 2 elemente fundamentale in raporturile oricărui stat, inclusiv Republica Moldova, cu Uniunea Europeană, iar acestea sunt primordiale față de oricare alte aspecte ale cooperării bilaterale. Dar, profund regretabil, asta-i situația când statul este confundat cu partidul, iar șeful de partid e mai important decât statul, decât interesul național și cerințele legitime ale cetățenilor.

2. Obișnuiți cu stilul de activitate al PDM-ului, premierul Filip și echipa guvernamentală reproduc întocmai în activitatea lor procedeele și indicațiile date de la partid. Nu întâmplător foarte mulți cetățeni se întreabă dacă astăzi mai există guvern, parlament, președinție, justiție, poliție etc. Aceeași întrebare, la sigur, și-au pus-o și europenii, iar răspunsul cel mai concludent l-au dat prin intermediul Rezoluției Parlamentului European din 14 noiembrie 2018. Nimic nu mișcă în această țară fără aprobarea "politbiuroului" PDM-ist. Și mai regretabil este faptul că nu există nicio persoană oficială sau vreo entitate guvernamentală care să nu accepte această situație penibilă. Lașitatea, coruperea, umilința, șantajul, obediența oarbă și totală au devenit adevăratele "principii și valori", dar și virtuți, pe care le promovează actuala guvernare. Am ajuns într-o situație similară cu cea din perioada de apus a lui Voronin. Liderii și staff-ul PDM consideră că raporturile dintre Republica Moldova și UE ar trebui să reproducă întocmai relațiile de subordonare și metodele utilizate de partidul lor. Poate ar fi cazul ca PDM să detașeze mai mulți miniștri (sau chiar guvernul in corpore) la Bruxelles și Strasbourg să învețe lucrurile elementare cum funcționează instituțiile europene și în baza caror principii acestea activează. Situația dezastruoasă în domeniul respectării statului de drept și a democrației se datorează faptului că liderii (liderul) PDM/PPEM-iști au substituit totalmente instituțiile fundamentale ale statului, conferindu-le doar obligațiunea de simpli executanți. Și după toate acestea mai pretindeți că promovați și împărtășiți valorile europene? Chiar vă doriți atât de mult să mai vină, încă o dată, Ambasadorul UE Michalko și să vă spună tranșant că ați depășit orice limită rezonabilă în relația cu UE, precum a făcut-o recent și Ambasadorul Poloniei cu referire la cazul "Open Dialogue"?

3. Străduindu-se să apară în public ca "îngeraș electoral", PDM a lansat zilele trecute o declarație despre încălcarea prevederilor Codului Electoral de către unele partide politice. După ce exclude intenționat din această lista partidul "inocentului" Șor și-l netezesc pe creștet, in spirit tovărășesc, pe Dodon, marii juriști și constituționaliști de la PD și bocitoarele lor de serviciu din mass media afiliată se dezlantuiesc (pentru a câtă oară!) asupra opoziției extraparlamentare în maniera lor tradițională – sfidătoare și perfidă. Chiar și terminologia pe care o utilizează (gen, PDM a constatat!) nu diferă absolut cu nimic de limbajul deciziilor judecătorești emise de Berdilo, Clima, Palanciuc, Malîi, Druță, Gafton și Burduh. Același limbaj, aceleași fraze ca în deciziile judecătorilor susmentionati.

În același timp, și noi am constatat că PD, prin intermediul fundației "Edelweiss", PSRM, prin intermediul fundației "Din suflet" a primei doamne, partidul Șor, prin intermediul multiplelor fundații ce-i aparțin, au purces cu mult timp înainte la fraudarea alegerilor parlamentare (numai cât fac proverbialele cizme albe din gumă ale lui Țuțu sau „tușonka”, „grecika” și “kulioacile” lui Sor!). Iar faptul că "desantnicul" prim-ministru și "desantnicii" miniștri săptămânal organizează așa-numitele ședințe de guvern în teritoriu nu este oare o camuflată agitaţie electorală? Noi, la fel, am constatat că este, deoarece "desantnicii" nu au mers în teritoriu nici în 2016, nici în 2017 (de parcă atunci nu mai erau probleme), ci au parașutat prin raioane și comune în ajunul campaniei electorale. De asemenea, și noi am constatat că după ultima ședință a guvernului la Orhei (prietenii adevărați ai lui Sor la nevoie se cunosc!), premierul Filip se întâlnește separat cu cetățenii din Peresecina și Donici, de parcă aceste două localități ar fi cele mai sărace și cu cele mai multe probleme din raionul Orhei? Lucrurile sunt mult prea evidente și simple (chiar și pentru marii jurişti și constituționaliști de la PD): Peresecina și Donici fac parte din circumscripția electorală nr. 20 Straseni. Așadar, constatăm și noi că Filip a mers în aceste două localități să-și facă agitație electorală (aș avea mari dubii că se „usca” de dorul înțeleptelor și povățuitoarelor fabule ale lui Donici!).

Oare chiar să nu vezi în ce fel de "activități de binefacere" sunt plenar antrenate fundațiile lui Plahotniuc, Dodon, Șor sau Usatîi și să blamezi cu nerușinare doar ceea ce-ți convine – opoziția și UE? Prin binecuvântarea activităţii acestor fundații ați compromis iremediabil nobila noțiune de caritate în Republica Moldova. Și după toate acestea încercați să mai propuneți (corect: indicați!) elaborarea unui Cod Electoral de Conduită, de parcă nici usturoi n-ați mâncat, nici din miez de nuci nu v-ați înfruptat și nici țigări „Jin Ling” n-ați savurat?

4. Farsa publică de a-i aduce pe eșafod pe cei care nu împărtășesc opiniile sau sprijină apucăturile compromise ale actualei guvernări a eșuat lamentabil odată cu Declarația curajoasă a Ambasadorului Poloniei la Chișinau, după întrevederea de la guvern cu P. Filip, care a insistant tranșant ca țara sa să nu mai fie utilizată în scopuri politice și electorale de către PDM și aliații lui. Dacă fundația „Open Dialogue” și Koslowska sunt finanțate de serviciile secrete rusești și sunt implicate în acțiuni diversioniste, inclusiv împotriva Republicii Moldova, atunci, indubitabil, trebuie să fie pedepsită. Doar că cei care au inițiat acest proces public au urmărit cu totul alte scopuri – strangularea, în genere, a oricărei opoziții extraparlamentare si eliminarea ei din cursa electorală. Va mai aduceți aminte de chestionarele comisiei parlamentare de anchetă, elaborate sută la sută după modelul lui Dzerjinski, Vâșinski, Ejov, Beria sau Andropov? Citindu-le, am avut cele mai repulsive sentimente, deoarece mi-au adus aminte de perioada studenției mele de la universitate, când la ora 4 noaptea aveam oaspeți de la „Planetariu” (sunt sigur că prietenii și neprietenii cunosc simbolistica acestui edificiu), acuzându-mă, exact in același limbaj din chestionarele cu pricina, de ce geamantanul meu este plin de literatură românească, de ce sunt împotriva puterii sovietice și de ce îl citesc pe ”fasâstul” Octavian Goga, de parcă această literatură nu era procurată oficial de la magazinele "Дружба Народов" din Cernăuți, Odesa sau Moscova?

V-aș sugera (evident, fără supărare) să fiți și voi, PDM/PPEM-iștii, mai atenți atunci când mergeți la Washington, D.C., la acțiunile organizate de „Atlantic Council” și finanțate de cetățeanul Rusiei, Republicii Moldova și a Statelor Unite ale Americii, Vaja Jhashi, proprietarul companiei „Transoil”. Nu de alta, dar ar putea să mai vină la guvern și Ambasadorul SUA, precum au mai făcut-o anterior cei ai Poloniei și Uniunii Europene. Nobody knows what may happen!

5. Iar acum despre „dragostea nețărmurită” a PDM/PPEM-iștilor și a premierului Filip față de România și tot ce-i românesc. Cu cât ne apropiem mai mult de alegerile parlamentare, cu atât mai multe declarații despre „aceleași vase sanguine”, „avocatul adevărat și sincer al poporului Republicii Moldova”, „deschiderea de piețe comerciale la București și la Cluj-Napoca” etc., etc. Poate că pentru unii, care nu cunosc situația, sună frumos, doar că realitățile sunt de altă natură.

L-ați văzut cumva pe premierul Filip și pe Leancă, însoțiți de cohorta PDM/PPEM-istă a guvernului, să meargă în parlament și să spună de o manieră tranșantă și categorică: «Domnilor deputați, dacă nu votați modificarea Constituției privind Limba Română și Integrarea Europeană, întregul cabinet demisionează»? Dacă un asemenea caz se producea, deveneati, dle Filip, o persoană mai credibilă când e vorba de adevăratele valori naționale și europene, altfel reveniți la poziția struțului în nisip sau mergeți plini de importantă pe «drumurile bune pentru Moldova», construite integral din banii cetățenilor noștri.

Sau poate dstră personal și PDM-ul ați organizat vreo manifestație de amploare cu zeci de mii de cetățeni, care și-au dorit foarte mult să sărbătorească Centenarul Marii Uniri la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naționale? În schimb, le-ați oferit, cu ajutorul poliției și a „democratizatoarelor” - astfel se numeau bâtele milițienilor sovietici - un exemplu mojicesc cum pot fi compromise și profanate sentimentele sfinte și legitime ale zecilor de mii de cetățeni, veniți din toate colțurile Moldovei. De asemenea, poate ați mers dstră la București pe 27 martie 2018 și ați rostit un discurs în Parlamentul României despre dezideratul Reunirii și nu ați fi trimis acolo două persoane decorative - un june politician, incurabil contaminat de demagogie, și un „unionist de serviciu”? Dacă ați fi insistat să organizați, cel puțin, o ședința comună a guvernului și parlamentului cu ocazia Centenarului Marii Uniri (fie chiar numai la Chișinău), am fi avut careva temeiuri să credem în declarațiile despre împărtășirea valorilor noastre naționale. În schimb, va descurcați de minune, dle Filip, la arătatul cu degetul în mod public spre ambuteiajele de la frontiera României în loc să utilizați (ca între frați) alte modalități existente pentru remedierea situațiiilor create (recunosc că în perioada aflării mele la București am intervenit de zeci de ori, de o manieră discretă, pentru soluționarea situațiilor similare fără a apela la intervenția vreunui prim-ministru sau altor oficiali de la Chișinău).

Sau întâmpinarea recentă cu atâta alai și fast a bradului din frumoasa noastră Bucovina ca donație a guvernului României. Mai lipsea ca la „eveniment” să o invitați pe Marina Tauber (e blondă, ar fi avut un impact mult mai scontat; nu-i exclus că face parte și din cele 90% de cetățeni onești din furtul miliardului!) și pe «imaculatul» Ilan Șor, precum ați făcut-o anterior în Piaţa Marii Adunări Naționale pentru a compromite intentionat o Adunare a opoziției antiguvernamentale și antioligarhice. Nu substituiți adevăratele evenimente și valori naționale cu acțiuni obișnuite pentru a le (a vă) conferi mai multă importantă, mai ales electorală!

Ar fi o naivitate să credem în sinceritatea declarațiilor voastre (PDM /PPEM) vis-à-vis de idealurile noastre naționale și relațiile cu adevarat frățești dintre Chișinău și București. Nimic nu s-a schimbat, ați rămas aceeași ca odinioară, adică cum ați fost la origini, dovada cea mai concludentă fiind atitudinea voastră față de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în Republica Moldova. Doar interese personale sau de gașcă, doar declarații de conjunctură, spuse și acestea cu multă precauție și frică să nu vă apostrofeze cumva cei de la Moscova sau președintele local de 27% din electorat. Așa că „lăsaţi-o oleacă mai moale” sau, dacă agreați, „mai ușor” când faceți diverse declarații sau va referiți la interesele și valorile noastre naționale, inclusiv la ce fel de relație trebuie să avem cu România. Nu de alta, dar cele pe care le spuneti ne aduc aminte de vorbele de altă dată ale lui Voronin – „doar bulbuci de 2 metri, nimic mai mult!”.

6. În final, foarte succint și sugestiv: compromiterea și profanarea intereselor naționale și a celor europene dăunează grav sănătății corporale și mintale, indiferent de apartenența voastră politică, etnică, lingvistică sau dependența oligarhică!

Iurie Renită, ex-ambasador în România (2010-2015), Belgia și la NATO (2016-2017).

Noutăţile partenerilor

comentarii: