image
Sursa foto: radiocluj.ro

În Republica Moldova ar putea fi introdus vaccinul obligatoriu contra Papilomavirus

Începând cu anul acesta în Republica Moldova ar putea fi introduse vaccinuri obligatorii împotriva a două tipuri de papilomavirus uman (HPV). Proiectul de lege a fost supus pe 19 iulie pentru discuții publice de către Ministerul Sănătății, Muncii și Securității Sociale.

Se știe că în mai mult de 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de oncogenele HPV. În anul 2006 au apărut două vaccinuri eficiente împotriva virusului, iar în 2018 aceste vaccinuri au fost introduse în 86 de țări din întreaga lume.

Din cauza costului ridicat al vaccinurilor, Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări le furnizează la un cost redus țărilor cu venituri mici.

În 2016, Republica Moldova a depus o cerere la GAVI pentru asigurarea cu vaccinuri gratuite, iar în 2017 țara noastră a primit gratuit 66.200 vaccinuri HPV pentru vaccinarea a 15.000 de fete în vârstă de zece ani.

După o evaluare pozitivă a rezultatelor vaccinării de către experții internaționali, dar și de către cei din Republica Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a supus dezbaterilor publice proiectul care prevede introducerea vaccinului contra Papilomavirus uman în Calendarul național de imunizări din 2019.

Prin intermediul UNICEF, Moldova va putea primi vaccinuri la un preț de 79 de lei și 27 de bani pe doză până în 2025, în timp ce valoarea sa de piață este de 325 de lei.

Vaccinările vor fi acordate fetelor la vârsta de 10 ani în două etape.

De menționat faptul că cancerul de col uterin ocupă locul trei în Republica Moldova printre femeile care suferă de cancer. Această boală afectează în cea mai mare parte femeile cu vârste între 15 și 44 de ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: