image
Sursa foto: cotidianul.ro

Experți din România: „Ca să nu mai fie asociat cu Plahotniuc, Bucureștiul trebuie să se asocieze evaluărilor UE privind RM”

Sunt câteva lucruri importante pe care Bucureștiul trebuie să le facă în privința Republicii Moldova, pentru a recâștiga sprijin popular și pentru a nu mai fi asociat cu cea mai detestată persoană de la noi din țară, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Unul dintre ele ar fi asocierea conducerii României cu evaluările Uniunii Europene referitor la situația de la Chișinău. Declarații în acest sens au fost făcute de experți notorii de la București, în cadrul unei dezbateri organizate de Fundaţia Universitară a Mării Negre.

„Deşi Bucureştiul nu este unul dintre marii actori internaţionali, are o mai mică influenţă decât SUA sau UE, Bucureştiul are influenţă mai directă la Chişinău, iar Republica Moldova este la vârful priorităţilor declarate de politică externă ale României. (…) Vorbeam adineauri despre plutonul de condeieri şi bateriile de website-uri care scindează votul proeuropean şi pro-unionist. Cuvântul de ordine de la Bucureşti trebuie să fie să înceteze această tactică, e fatală în perspectiva alegerilor. (…) Al doilea, Guvernul României şi Preşedinţia României ar trebui să se asocieze evaluărilor Uniunii Europene faţă de situaţia de la Chişinău. Bucureştiul nu s-a asociat nici explicit şi poate nici măcar implicit cu evaluările UE. Asociindu-se cu această evaluare, Bucureştiul poate să recâştige sprijin popular şi prestigiu în Republica Moldova, să nu mai fie asociat cu persoana cea mai detestată din Republica Moldova, care este domnul Plahotniuc. Al treilea lucru, există metode foarte simple de public relations prin care guvernarea din Bucureşti şi Preşedinţia pot, în mod indirect, să susţină partidele proeuropene fără a recurge la amestecul în treburile interne ale Republicii Moldova, tehnicile necesare, prin televiziune, sunt arhicunoscute”, a declarat Vladimir Socor, reprezentant al Jamestown Foundation.

O altă chestiune pe care o pot face autorităţile de la Bucureşti ţine de abordarea chestiunii transnistrene în cadrul OSCE, afirmă Socor.

„România poate şi trebuie să-şi exercite dreptul de veto, de a-şi retrage consensul în cadrul OSCE pentru a schimba politica OSCE în chestiunea conflictului din Transnistria. (…) România nu poate schimba de una singură sau nu foarte repede politica Washingtonului sau a Bruxellesului, dar poate schimba prin intermediul OSCE care are statut oficial de mediator. Să fiţi toţi conştienţi că atât alegerile, cât şi aşa-zişii paşi mici în direcţia statutului special al Transnistriei pot conduce la compromiterea definitivă a tuturor opţiunilor de viitor pentru Republica Moldova, cu excepţia opţiunii dezintegrării şi a căderii în mlaştina lumii ruse. (…) E vorba de ipotecarea viitorului Republicii Moldova”, a mai afirmat Socor.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, a punctat că Republica Moldova trebuie inclusă în dialogul parteneriatului strategic cu SUA.

„Nu cred că acest lucru s-a făcut suficient de apăsat, ca să mă exprim eufemistic. Am sentimentul că, dacă există vreun actor politic extern care va putea să joace semnificativ la alegerile parlamentare prezumate din 24 februarie, acel actor nu va fi nici Bruxelles-ul, nici chiar Washington, ci va fi Bucureştiul. Influenţa pe care încă o mai are Bucureştiul şi anumiţi oameni politici şi modul în care, totuşi, se priveşte şi la Bucureşti de la Chişinău, ar putea să fie un element semnificativ. Bruxelles-ul e un pic departe, Washingtonul oricum nu va da mesaje atât de specifice şi punctuale pentru că nu e problema lor fierbinte. Deci Bucureştiul, din punctul acesta de vedere, cred că este capitala europeană sau euroatlantică care ar putea avea cea mai mare influenţă, inclusiv în configurările politice de acolo. Şi din această perspectivă ar trebui să fim şi mai responsabili”, a declarat Dungaciu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: