image
Sursa foto: căptură video / Jurnal TV

Slusari: „Gazul demult s-a transformat în bâtă și armă de șantaj; Planul B - exclusiv România”

Gazul rusesc livrat în Republica Moldova este folosit în calitate de „bâtă” și „armă de șantaj”, lucru care este astăzi posibil din cauza deciziilor lipsite de responsabilitate și viziune a guvernelor care au exercitat puterea în țara noastră timp de trei decenii. Totuși, acest lucru nu reprezintă o scuză pentru actuala conducere a țării, iar ceea ce este important în aceste momente este ca să existe surse de alternativă și un plan B. Planul B însă, consideră Alexandru Slusari, este doar gazul care poate fi livrat de România. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Fostul vicepreședinte al legislativului de la Chișinău subliniază că actuala criza energetică pe care Gazprom încearcă în prezent să o creeze în Republica Moldova nu ar trebui să reprezinte o noutate pentru nimeni, întrucât este evident că gazul a devenit „o bâtă” cu ajutorul căreia orice stat dependent energetic poate fi supus șantajului.

Totuși, cauza absolut evidentă pentru care în țara noastră încă se fac livrări de gaze din Rusia este stânga Nistrului, regiune în care Moscova nu ar putea deocamdată admite o criză energetică produndă.

În acest context, este evident că situația complicată în care este astăzi Republica Moldova a fost plămădită exclusiv de guvernările anterioare, care timp de 30 de ani au luat decizii de o „iresponsabilitate criminală”, mai spune Slusari.

„Ceea ce se întâmplă acum nu cred reprezintă o surpriză pentru societate, mai ales pentru cei care au urmărit șirul evenimentelor. Nu o dată și în acest platou s-a spus că noi nu putem să mizăm pe Gazprom, că este o sursă tradițională, dar demult imprevizibilă, că gazul demult s-a transformat în bâtă, în armă de șantaj. Nimic nou sub soare. Ceea ce se întâmplă acum a fost cumva anticipat. Și iarăși, și mulți experți, și politicieni au vorbit că unicul motiv pentru care noi nu suntem deconectați de la Gazprom este factorul transnistrean. Cu părere de rău, acestea sunt consecințele iresponsabilității criminale a mai multor guverne care s-au perindat la cârma Republicii Moldova”, a declarat fostul vicepreședinte al Parlamentului și ex-deputat al Platformei Demnitate și Adevăr.

Acesta a adăugat că în ciuda contextului dificil în care se regăsește astăzi Republica Moldova și a uriașelor greșeli ale guvernelor din trecut, este foarte important ca actuala conducere a țării să identifice soluții. Slusuri, totuși, afirmă cu fermitate că planul B este doar gazul livrat din România.

„Cu Moldovagaz, Gazprom - situația este clară. Noi nu putem miza pe ei, noi înțelegem care este situația geopolitică. Contează și este important ce fac autoritățile, cum elaborăm și cum construim relațiile cu Transnistria în contextul atâtor cedări și prejudicii pentru partea dreaptă a Nistrului. Este important să se vorbească că există planul B, planul C, iar noi să înțelegem că într-adevăr este. E important acum dacă avem surse de alternativă. Planul B eu îl leg exclusiv de România, doar din România noi putem să luăm gaze ca variantă alternativă”, a menționat Alexandru Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: