image
Sursa foto: Sloganele de pe bannerele Partidului Şor

„Noi ştim cum” // „Problema nu este a lui Şor şi a mafiei care îl sprijină, ci a cetăţenilor”

„Noi ştim cum” şi „Noi am demonstrat că se poate” sunt sloganele de pe bannerele Partidului Şor afişate la principalele intersecţii din capitală în ajunul alegerilor locale din Chişinău. JURNAL de Chişinău a solicitat opinia mai multor personalităţi din diferite domenii despre ce cred şi cum ar fi receptate, în opinia lor, într-o capitală europeană mesajele unui partid condus de un penal condamnat de instanţa de fond la peste 7 ani de închisoare, principalul figurant în dosarul furtului miliardului.

Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente: „În orice oraş european dintr-o ţară care nu este la cheremul grupărilor politico-mafiotice, asemenea panouri fie nu ar putea să apară în general, fie ar stârni un scandal de rezonanţă. Și aceasta pentru că în aceste ţări coruperea alegătorilor este interzisă, iar ceea ce face Şor anume asta este. În plus, să nu uităm cine încearcă să ne corupă bătrânii și oamenii vulnerabili: un personaj condamnat de prima instanţă pentru delapidare, iar examinarea dosarului în alte instanţe este tergiversată intenţionat. Această tărăgănare are loc anume pentru că ţara este controlată de grupări politico-mafiotice, deci, nu este democratică. Sloganul propriu-zis este o bătaie de joc faţă de bunul-simţ, iar mulți l-au parafrazat: „Noi ştim cum să furăm bani din bănci, ajutaţi-ne să o mai facem”.

Constantin Cheianu, scriitor, actor şi prezentator TV: „Evident, nu sunt de imaginat asemenea panouri în Europa, acolo afișajul electoral este strict reglementat, nu e agresiv, nu e excesiv. Dar noi nu avem cum să ne raportăm la Europa, noi suntem, cum s-a exprimat recent un înalt demnitar european, lângă Somalia africană. E strigător la cer tot ce se întâmplă cu acest ‚caz Șor’. Dar problema nu este a lui Șor și a mafiei care îl sprijină, ci a noastră, a cetățenilor acestui stat. A celor care tăcem, pe de o parte, și a celor care facem cozi la magazinele sociale ale lui Șor, pe de altă parte.

Ce am văzut noi la Orhei în ultimii doi ani și jumătate? Un fel de Moldovă în miniatură. Un model care se poate extrapola cu ușurință la scara întregii țări. Moldovenii au crezut și au votat mai mulți ani politicieni care se arătau onești și fiindcă aceştia i-au dezamăgit, astăzi, moldovenii, din disperare și sărăcie, au ajuns să creadă în bandiți. Sloganul ‚Noi știm cum’ este primitiv, imoral și cinic, dar va avea impact asupra celor de teapa fanilor lui Șor de la Orhei. E plină Moldova de ei. În anumite condiții istorice, când Constituția este călcată în picioare de guvernanți, numai poporul o poate repune la locul ei. Este de fapt ce ne spun și americanii, și europenii: ‚Problemele Moldovei nu sunt ale guvernului american și nici ale UE, sunt problemele poporului moldovenesc’. Iar poporul fie tace, fie pleacă, fie face cozi la magazinele lui Șor”.

Valeriu Munteanu, candidat PL la şefia capitalei: „Ce e cu acest ‚Noi știm cum’ cinic al lui Şor? Evident: „Noi ştim cum să furăm un miliard... Noi știm cum să furăm Aeroportul...”.

Oleg Brega, jurnalist, activist civic: „Şor şi cei care îl susţin ştiu cum pot fi create false necesităţi, aparente realizări, ştiu să cumpere ieftin voturile electoratului înfometat și lehămetit de clasa politică inconsecventă. Sunt experţi în manipulare, în lustruirea imaginii, în dezinformare. Şor e campionul impunității, el știe cum să încalce legea în mod cras și flagrant, dar să rămână la libertate”.

Maria Ciobanu, deputat PLDM: „Guvernarea de la Chișinău, în frunte cu al ei coordonator Plahotniuc, își bate joc de cetățeni. Penalul Șor, numele căruia se regăsește aproape în fiecare alineat din cele două rapoarte de investigații Kroll despre miliardele furate, se plimbă nestingherit pe teritoriul statului cu instituții de drept capturate. Înaintează candidați la funcția de primar, își face poze cu ei, rânjindu-se de pe panouri imense, dă sfaturi „vajnice și nujnice”... Știe hoțul ce știe dacă se simte în tot largul lui! Cetățeanul sărăcit și chinuit se obișnuiește cu toate, iar cei care se sufocă pleacă zilnic peste hotare și preferă să uite de Plahotniuc ca de un coșmar. Într-o țară în care instituțiile statului nu ar fi subordonate politic, iar cetățenilor le-ar păsa cu adevărat ce se întâmplă cu ei, cu viața lor, ar fi scoși cu furcile din birouri asemenea indivizi. Niciun candidat la nicio funcție nu merită să fie susținut de cetățeni dacă nu-și propune public să lupte cu marea corupție și regimul hibrid instaurat de binomul Plahotniuc-Dodon”.

Ion Guzun, jurist la Centrul de Resurse Juridice: „Ilan Șor, primarul condamnat penal și protejat de justiție, a jucat un rol important în furtul miliardelor. În acelaşi timp, el finanţează din surse tenebre, netransparente, multiple acţiuni de reabilitare a infrastructurii oraşului Orhei. Pentru mine personal, sloganele de pe bannerele sale îmi amintesc încă o dată că Şor şi echipa lui ştiu cum să ne dreagă, cum să corupă politicienii din funcţiile cheie ale statului. Știu cum să falimenteze bănci cu implicarea instituţiilor de stat şi a persoanelor decidente, ştiu cum să facă să fii condamnat şi, în acelaşi timp, să rămâi în libertate. Au apărut şi magazinele sociale ambulante ale lui Şor prin Chişinău. Le-am văzut staţionând la intersecţia străzilor Docuceaev și Asachi. Nu fac decât să corupă alegătorii, iar CEC tace”.

Ivan Diacov, fost procuror al mun. Chişinău: „Autorii acestor panouri ne amintesc la fiecare colţ de stradă: „Noi știm să furăm. Noi știm să găsim ‚limbă comună’ cu justiția ca să nu răspundem pentru crimele comise. Noi conştientizăm ‚bunătatea şi răbdarea’ poporului moldovenesc și știm că ni se vor ‚ierta’ toate crimele”.

Petru Buburuz, preot: „Trăim într-o societate bolnavă, ghidată de o conducere tâlhărească. Atât cei de la conducere, cât şi Şor fac parte din acelaşi bloc. Cum puşcăriaşii să ne reprezinte pe noi, poporul? N-a fost niciodată aşa ceva. Acum am ajuns să vedem cum stau în fruntea primăriilor, conduc statul, în loc să stea unde le este locul. Şor e condamnat de prima instanţă, acum ce mai aşteaptă organele de drept? Înseamnă că sunt dintr-o gaşcă. Păcat că oamenii se lasă cumpăraţi, cu un litru de votcă, cu magazinele astea, trebuie să-şi dea seama că astfel acceptă să fie conduşi de puşcăriaşi şi tâlharii care încalcă legea, de corupţii care nu fac nimic de 26 de ani, în afară de primii deputaţi care au vrut să facă ceva, dar tot comunişti erau prin birouri şi, peste trei ani, agrarienii i-au dat jos. După aceea, cine s-a gândit la popor?... A fost sărăcit şi forțat să fugă peste hotare, că altfel oamenii nu au chip. Nu doar Şor face promisiuni, cel care promite drumuri în toată ţara, de ce nu le-a făcut până acum? De ce au lăsat să facă acest lucru în an electoral? Dar ieftinirea gazului, de ce nu s-a făcut acum un an sau doi? Statul moldovenesc nu are şanse de supravieţuire. Numai unirea cu România ne poate salva!”.

Sondaj realizat de Svetlana Corobceanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: