image
Sursa foto: mai.gov.md

Reformarea poliției, sprijinită de partenerii de dezvoltare ai RM; „Corupția și abuzurile nu au ce să mai caute în poliție”

56 de subofițeri de poliție au început astăzi instruirea în cadrul Centrului integrat de pregătire pentru aplicarea legii. Proiectul e realizat cu suportul financiar în cadrul proiectului Twinning „Reforma instruirii inițiale și continue a sistemului de poliție din Republica Moldova” cu sprijinul Uniunii Europene, precum și cu ajutorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. În cadrul evenimentului, reprezentanții UE și SUA au declarat că partenerii de dezvoltare susțin plenar reformarea poliției din RM.

Ceremonia a loc în contextul demarării de către noua guvernare a unui amplu proces de reclădire a democrației și a statului de drept, a menționat ministrul de Interne, Andrei Năstase.

„Mi-am propus, ca viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, să contribui la edificarea Poliției ca instituție puternică, fermă în aplicarea legii, dar corectă și prietenoasă în raport cu cetățenii cinstiți. Respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, așezate pe temelia demnității fiecărui om, reprezintă cea mai importantă obligație pe care o are un polițist, cu respectarea strictă a supremației legii. Știm cu toții că RM a suferit până în luna iunie a acestui an un semnificativ regres din punct de vedere democratic – fapt confirmat și de partenerii noștri europeni și euroatlantici. Revenirea la normalitate este posibilă doar dacă ne vom aduce fiecare propria contribuție la reconstrucția instituțiilor de drept. Și mă bucur că în programul de instruire se regăsesc elemente care urmăresc să vă sensibilizeze cu privire la prevenirea acestor fenomene care au afectat în trecut grav imaginea instituției și relația cu cetățenii. Sigur că noul curs reprezintă numai un prim pas dintr-un proces de reformare a modului în care vor fi instruiți angajații MAI la toate nivelurile. Avem datoria față de cei care au luptat atunci, în uniforma Republicii Moldova, să redăm Poliției demnitatea de altă dată”, a declarat Năstase.

Programul de instruire este susținut de Delegația Uniunii Europene la Chișinău și Ambasada Statelor Unite ale Americii.

„În următoarele patru luni, voi veți participa la un curs de instruire riguros și inovativ, care vă va pregăti pentru misiunea dificilă de a servi și proteja oamenii la standardele europene. Instituirea centrului integrat de aplicare a legii e un obiectiv important al strategiei de dezvoltare a poliției și demonstrează seriozitatea guvernului RM. Vreau să aduc mulțumiri vicepremierului Năstase pentru susținerea procesului de tranformare prin care trece poliția”, a declarat șeful adjunct al Misiunii Statelor Unite la Chișinău, Martin McDowell.

„UE a sprijinit elaborarea acestui curs de formare modern. Ne bucurăm că au fost incluse aspecte de integritate și etică. Vom continua să sprijinim dezvoltarea poliției. Noi suntem de părerea că, în cazul în care reușim să vă oferim vouă acest sprijin, ulterior, voi deveniți acel element solid de legătură pentru a transforma forța poliției într-o instituție modernă. Prin aceasta oferim sprijin conducerii de vârf a MAI pentru a implementa reformele”, a punctat șeful secției Operațiuni din cadrul Delegației UE la Chișinău, Marco Gemmer.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: