image
Sursa foto: jurnal.md

Detalii despre jefuirea unei filiale Agroindbank: „Fapta a fost plănuită cu mult timp înainte”; Cât au furat hoții

Poliția vine cu detalii despre jaful comis la una dintre filialele Moldova Agroindbank. Astfel, în urma cercetărilor, s-a stabilit că, în noaptea de 5 spre 6 iulie, din filiala nr.5 a Agroindbank, amplasată pe strada Ion Creangă 78, din sectorul Buiucani al capitalei, un grup de indivizi au spart 84 de casete individuale amplasate în camera special amenajată pentru păstrarea casetelor de siguranță. Hoții au furat bani, bunuri, bijuterii și acte. Suma totală a prejudiciului este estimată la aproape 30 de milioane de lei.

Apelul la poliție a fost făcut a doua zi dimineața, la ora 09.15, adică la câteva ore după comiterea jafului. Poliția a stabilit că infractorii au pătruns în bancă prin tăierea gratiilor de la geam și prin spargerea lacătului din camera special amenajată.

Până la moment s-au adresat 31 de persoane care au avut de suferit în acest caz, fiind stabilit un prejudiciu material în sumă totală de 29.431.840 lei.

„Faptul că la filială nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea fapte relevă absența totală a unei preocupări din partea entității comerciale, dar și a instituțiilor responsabile pentru implementarea standardelor de siguranță în sistemul financiar-bancar. În acest sens, ne vom adresa instituțiilor abilitate ale statului în vederea înăspririi urgente a cadrului normativ cu privire la sistemele de securitate utilizate de băncile comerciale din RM, inclusiv pentru a evita repetarea unor fapte similare”, se spune în comunicatul poliției.

„Din primele cercetări rezultă că fapta a fost plănuită cu mult timp înainte de comiterea acesteia”, se mai spune în comunicat.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pe „furt în proporții deosebit de mari”. Pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a potențialilor infractori a fost format un grup de lucru din care fac parte ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigație, Direcției de Poliție a mun. Chișinău și polițiști ai Inspectoratului de Poliție ai sectorului Buiucani.

În context, Ministerul Afacerilor Interne face apel la toate instituțiile abilitate ale statului, îndeosebi către Procuratura Generală și Banca Națională a Moldovei, să sprijine ancheta, cu respectarea principiului cooperării loiale între instituțiile statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: