image
Sursa foto: bnm.md

Guvernatoarea BNM: Angajații inculpați în dosarul „Frauda bancară” deja au fost suspendați din funcție

Angajații BNM care sunt inculpați în dosarul privind frauda bancară deja au fost suspendați din funcție, afirmă guvernatoarea băncii centrale, Anca Dragu.

„Începând cu data de 31 ianuarie, aceste persoane au contractele suspendate conform Codului Muncii, art.76 lit. G. Colaborarea cu instituțiile statului înțeleg că este una foarte bună acum și deja facem o evaluare a cadrului legal pentru a modifica legislația în vigoare astfel încât să fie posibilă protejarea martorilor, protejarea avertizărilor de integritate, dar și, clar, eliminarea celor care aduc atingere reputației sectorului bancar. Și aici punctul meu de vedere a fost unul foarte clar, nu fac decât să exprim abordarea europeană, abordarea internațională: când vine vorba despre sectorul bancar, despre o bancă, Banca Națională, contează foarte mult pe principiul de reputație. Adică și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului. Și, da, și în Moldova cadrul legal permitea acest lucru. Și eu l-am aplicat”, a menționat șefa BNM în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.

Anca Dragu a adăugat că „aceste măsuri ar fi trebuit să fie luate mai demult tocmai pentru a asigura această credibilitate a sistemului”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: