image
Sursa foto: jurnal.md

Peter Michalko: „Libertatea presei va rămâne în fruntea listei UE pentru Republica Moldova”

Libertatea presei va rămâne în fruntea listei UE pentru RM, afirmă ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.

„Cunoaștem mai multe cazuri de intimidare a mass-mediei, monitorizăm situația și informăm inclusiv factorii de decizie înalți la nivel UE. Libertatea presei este un subiect major pe agenda noastră bilaterală. Am văzut anumite eforturi la nivel legislativ, cu toate că sunt incomplete. Mai mult, nu am văzut progres suficient cu privire la instituțiile publice cum ar fi Consiliul Audiovizualului, Consiliul pentru Concurență sau radiodifuziunea publică, ca acestea să-și îndeplinească rolul de a asigura sau proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor de informare și de expresie. Și vă asigur că libertatea presei va rămâne în fruntea listei UE pentru RM, inclusiv din perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare și vreau să vă încurajez pe Dvs. și restul mass-mediei regionale să ne informeze despre tentativele de a limita libertatea presei atunci când acestea au loc”, afirmă șeful Delegației UE, Peter Michalko, într-un interviu pentru presa regională.

Totodată, șeful Delegației UE s-a referit la relațiile RM-UE și, mai ales, la regresul democratic de la noi din țară, menționând că Acordul de Asociere nu este doar „o listă de principii vagi”.

„Acest Acord reafirmă angajamentul ambelor părți cu privire la mecanismele democratice, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar, de asemenea, și supremația legii, și buna guvernare. Aceasta nu este doar o listă de principii vagi. Şi dacă e să privim un exemplu concret, cel al Memorandumului de Înțelegere pentru Asistența Macro-Financiară al Republicii Moldova și UE, semnat în noiembrie 2017, cu așteptări clare precum că respectarea supremației legii și democrației sunt precondițiile asistenţei și susținerii noastre – nu am văzut ca așteptările noastre să fie satisfăcute și deci nu au fost efectuate plăți în cadrul susținerii noastre macro-financiare”, a menționat Peter Michalko.

În pofida unor realizări în diverse sectoare, spune ambasadorul UE, cum ar fi cel bancar, energetic sau economic, cu rezultate pozitive în implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, s-a observat recent un regres democratic.

„Anularea alegerilor democratice pentru funcția de primar al Chișinăului e ceva fără precedent. De asemenea, am solicitat autorităților Republicii Moldova să mențină legislația fiscal-economică aliniată la standardele internaționale și angajamentele sale față de UE și Fondul Monetar Internațional. Considerăm că încă lipsește o reformă adevărată a sistemului judiciar care nu oferă garanțiile necesare independenței și profesionalismului sistemului judiciar în Republica Moldova. Și am văzut foarte puțin progres în investigarea, pedepsirea și recuperarea în cazul fraudei bancare. Dar am susținut dintotdeauna, și ne menținem poziția, că vom continua dialogul cu autoritățile și susținerea pentru bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova”, a punctat șeful Delegației UE, într-un interviu pentru Cuvântul.md.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: