image
Sursa foto: unian.info

Ucraina a denunţat Tratatul de prietenie şi parteneriat cu Rusia

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat un decret privind punerea în aplicare a deciziei din 6 septembrie a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) privind denunţarea Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat între Ucraina şi Rusia, informează site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev. Până la 30 septembrie, Rusia urmează să fie informată printr-o notă de către Ministerul de Externe ucrainean privind dorinţa Kievului de a denunţa acest tratat.

De asemenea, MAE al Ucrainei urmează să informeze ONU, OSCE şi alte organizaţii internaţionale privind decizia Ucrainei de a pune capăt tratatului de prietenie cu Federaţia Rusă şi de a explica motivele acestui gest.

Acest tratat stipulează principiul parteneriatului strategic între Ucraina şi Rusia, recunoaşterea inviolabilităţii frontierelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi obligaţia reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securităţii celeilalte părţi.

Irina Luţenko, reprezentanta preşedintelui ucrainean în Rada Supremă (parlamentul unicameral), a confirmat pentru Ukrainska Pravda că, până la 30 septembrie, Moscova va fi informată cu privire la decizia Ucrainei de a nu prelungi tratatul bilateral care expiră la 31 martie 2019, iar Petro Poroşenko va trimite legislativului un proiect de lege în acest sens.

Tratatul de prietenie între Ucraina şi Federaţia Rusă a fost semnat la 31 mai 1997 pentru o perioadă de zece ani, prevăzând prelungirea automată a documentului, dacă părţile nu se opun. Documentul, semnat la vremea respectivă de către preşedinţii de atunci ai Ucrainei şi Rusiei, Leonid Kucima şi Boris Elţîn, a intrat în vigoare la 1 aprilie 1999.

După anexarea Crimeii şi începerea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), unde forţele guvernamentale ucrainene luptă împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi financiar şi militar de Moscova - potrivit Kievului şi Occidentului - mai mulţi responsabili ucraineni ceruseră denunţarea Tratatului bilateral ruso-ucrainean din cauza încălcării de către Federaţia Rusă a integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: