image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Vinificatorii fac bilanțul pentru 2023: Aproape 85% dintre vinuri au fost exportate, jumătate - în UE // VIDEO

Vinificatorii au produs în anul trecut 17, 8 milioane decalitri de vin și au exportat aproape 85% din total. Jumătate din vinul exportat a ajuns în Uniunea Europeană. Datele au fost prezentate ieri în cadrul conferinței naționale dedicată sectorului vitivinicol.

„Pentru anul 2023 cifrele sunt foarte bune. Noi am ajuns la cifra 55%, exportăm pe piața Uniunii Europene. Noi exportăm ca volum 123 milioane de litri, exportul în valoare este 192 milioane de dolari. Dacă vorbim despre trend-uri, este în creștere consumul de spumante, este în creștere și exportul de vin rose, aceasta este tendința globală”, menționează directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi.

În cadrul evenimentului s-a vorbit și despre extinderea pieței. Expertul britanic în marketing strategic, Robert Joseph, afirmă că vinificatorii din Republica Moldova încearcă să facă diferite vinuri, din diferite soiuri de struguri și că aceștia nu copiază pe nimeni.

„Cred că Republica Moldova poate să-și îmbunătățească mult marketing-ul vinului. Aș vrea să spun cu tărie că producătorii de vin trebuie să lucreze împreună”, subliniază Robert Joseph, expert în vinuri, Marea Britanie.

Potrivit producătorilor, anul 2023 a fost cel mai cald an și al doilea cel mai secetos. Asta înseamnă că oamenii de afaceri trebuie să să adapteze la noi tehnologii de înființare și exploatare a plantațiilor, pentru a le asigura durabilitatea. În pofida provocărilor, vinificatorii au reușit să ajungă pe piețe noi, iar în primele trei luni ale anului curent au fost exportate peste 31 de milioane de litri.

„Piața globală s-a diminuat cu circa zece la sută. O situație nu prea plăcută pentru sectorul vitivinicol mondial. Noi am reușit să ne menținem pozițiile ca în anul 2022. Sperăm anul acesta să mai creștem, să ajungem în Africa, Nigeria, Coasta de Fildeș, unde consumatorul deja ne cunoaște”, relatează vinificatoul Valeriu Mihăluță.

În anul trecut, Republica Moldova a produs 17, 8 milioane decalitri de vin și aproape 85 la sută din producție a fost exportată. Jumătate din vinul exportat a ajuns în Uniunea Europeană.

„Cu peste jumătate din toate exporturile către Uniunea Europeană, acest sector este un catalizator pentru integrarea europeană, dar și pentru dezvoltarea economică a zonelor rurale”, declară Kent Logsdon, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău.

În Statele Unite, vinificatorii au exportat, în anul trecut, vin în valoare de 6,7 milioane de dolari, în creștere cu 110 puncte procentuale față de 2022. Conferința „Strategii de creștere a pieței și perspective strategice pentru vinul Moldovei”, desfășurată astăzi la Chișinău, a ajuns la a VII-a ediție.

Noutăţile partenerilor

comentarii: