image
Sursa foto: Bloomberg

Doing Business 2019: Republica Moldova pierde poziții în raportul Băncii Mondiale

Republica Moldova a pierdut trei poziții ocupând locul 47 din 190 de state ale lumii în clasamentul Doing Business 2019, publicat astăzi de Banca Mondială. În ultimii doi ani, țara noastră a stagnat pe locul 44 în raportul care arată unde este cel mai uşor să faci afaceri în lume.

Potrivit clasamentului, cel mai bine stăm la capitolul înregistrarea afacerilor şi ocupăm locul 14 în acest clasament. În ceea ce privește înregistrarea proprietății, Moldova a ocupat locul 22, protejarea investitorilor minoritari - 33, tranzacții transfrontaliere - 35, plata impozitelor - 35, contractarea împrumuturilor - 44, închiderea afacerii - 68, executarea contractelor - 69, obţinerea electricităţii – 80

În ceea ce priveşte contractarea unui împrumut, Moldova a ocupat locul 42, protejarea investitorilor minoritari – 33, plata impozitelor – 32, executarea contractelor – 62, închiderea afacerii – 65, obţinerea electricităţii – 81.

Cea mai joasă poziţie o avem la capitolul obţinerea autorizaţiilor de construcţie – 172.

Primele trei locuri în clasament sunt ocupate de Noua Zeelandă, urmată de Singapore și Danemarca. Top 3 rămâne nemodificat față de raportul din anul precedent.

Urmează Hong Kong, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia, SUA, Marea Britanie și Macedonia.

România ocupă locul 52 (45 - în raportul trecut), Rusia – 31 (35), iar Ucraina – 71 (76).

Nu a existat nici o schimbare în partea de jos a clasamentului. Există doar un singur loc în care este mai dificil să se facă afaceri decât în Venezuela și Eritreea - Somalia a venit din nou ultima.

Banca Mondială subliniază că un număr record de 128 de economii au făcut 314 reforme anul trecut pentru a uşura demararea unei afaceri, a crea locuri de muncă şi a atrage investiţii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: