image
Sursa foto: RIA

Partidul lui Putin, pierderi masive la alegerile locale din Moscova

Partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe preşedintele Vladimir Putin şi care se află la putere, a pierdut un număr mare de mandate în consiliul local din Moscova, a relatat luni agenţia de ştiri rusă RIA, sugerând că strategia de vot promovată de oponenţi ar fi dat rezultate.

Rezultatele aproape complete citate de agenţia de ştiri RIA sugerează că Rusia Unită a pierdut aproape o treime din mandatele pe care le deţinea până acum.

Alegerile de duminică au fost unul dintre cele mai atent monitorizate scrutine din ultimii ani, după ce excluderea multor candidaţi de opoziţie a declanşat cele mai ample proteste din capitala Rusiei din ultimul deceniu, scrie Agerpres.

Deşi local, scrutinul de la Moscova a fost prezentat de proeminentul politician de opoziţie Aleksei Navalnîi şi de aliaţii săi ca o oportunitate pentru o consolidare în faţa partidului Rusia Unită înaintea alegerilor parlamentare naţionale din 2021.

Protestele au izbucnit la mijlocul lunii iulie după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze un număr mare de candidaţi ai opoziţiei, spunând că aceştia nu au reuşit să adune suficiente semnături de la susţinători reali.

Candidaţii excluşi, printre care şi aliaţi ai lui Navalnîi, au denunţat acţiunea, spunând că este un truc folosit pentru a-i opri să câştige locuri în consiliul local din Moscova.

Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să voteze tactic în întreaga Rusie pentru candidatul cu cele mai mari şanse de a învinge Rusia Unită.

Candidaţii de la Moscova ai Rusiei Unite s-au promovat ca independenţi, într-o aparentă încercare de a se distanţa de partid, a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 10 ani.

Rezultatele preliminare arată că Rusia Unită a pierdut aproape o treime din mandatele pe care le deţinea până acum.

Conform RIA, Rusia Unită ar urma să controleze 26 din cele 45 de locuri din consiliul local din Moscova, suficiente pentru a-şi menţine majoritatea. La alegerile din 2014 Rusia Unită obținea 28 de locuri cu numele său şi alte 10 prin candidaţii independenţi pe care i-a susţinut.

De această dată, RIA a precizat că Partidul Comunist a luat mandate de la Rusia Unită, obţinând 13 locuri, în creştere faţă de cele cinci de data trecută. Alte două partide - Partidul Iabloko, de opoziţie, şi Partidul Rusia Corectă - ar fi câştigat câte trei locuri, conform agenţiei ruse de presă.

Alegeri locale sau regionale au avut loc în întreaga Rusie. Însă atenţia a fost asupra scrutinului de la Moscova, după ce demonstraţiile din această vară s-au transformat în cea mai mare mişcare de protest prelungită din Rusia din 2011-2013.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: