image
Sursa foto: sic.md

De ce nu e posibilă o coaliție ACUM-PSRM sau cât de umil îi este Dodon lui Plahotniuc

„Niciun fel de coaliție tehnică. Alegem președintele Parlamentului, alegem premierul, facem coaliție, fără jocuri pe sub masă. Nu va ieși niciun fel de coaliție tehnică. Este nevoie de făcut o coaliție adevărată (între PSRM și ACUM, n.a.), dacă vreți să schimbați ceva” – Igor Dodon, ocupantul funcției de președinte al Republicii Moldova, 27 februarie 2019, la nici 3 zile după alegerile parlamentare. Tot el „lider informal” al PSRM, partid care a câștigat cele mai multe mandate în scrutinul parlamentar.

Aceasta era una dintre „soluțiile legitime” postelectorale enumerate de Dodon în cadrul unei emisiuni de la unul dintre posturile sale de televiziune. Un aspect extrem de interesant e că Dodon a intrat în detalii doar atunci când a venit vorba despre această posibilă coaliție, la restul, PD-PSRM sau PD-ACUM nu s-a oprit deloc și nu a invocat vreo condiționalitate.

A doua zi a plecat la Moscova. Se face exact o săptămână de atunci și nimeni nu știe pe unde e Igor Dodon. A venit la Chișinău, o fi ajuns pe la Vladivostok, se dă cu cartul la Soci sau face băi la copcă la Arhangelsk?

Între timp, la Chișinău, unora gura nu le mai tace, cerând alianță între PSRM și ACUM, pentru „a-l doborî pe Plahotniuc”.

Acum exact o săptămână, înainte de a-l vedea pe Dodon cu astfel de declarații, îi îndemnam și eu pe cei din ACUM să pregătească un pachet legislativ prin care să încerce să elibereze instituții cheie, precum CEC, CA, Curtea Constituțională, Procuratura, în vederea organizării unor alegeri anticipate cât mai aproape de normele democratice. Să-l propună spre votare tuturor deputaților. Fără alianțe, fără coaliții, fără complicații. Pentru că ar trebui să fii total nerealist să admiți o coaliție între ACUM și PSRM.

Textul cui l-a citit Dodon?

Dar după ce l-am auzit pe Dodon recitând acest text s-a spulberat orice dubiu și cu privire la „votul tehnic” cu socialiștii pentru „eliberarea instituțiilor din captivitate”.

Pentru că atunci când un tip care a trăit umilințele supreme în cei doi ani de mandat de președinte, fiind supus la niște rușini greu de suportat tocmai de Plahotniuc, spune că pentru el nu e nicio diferență dacă se va forma alianță între PSRM și PD sau PSRM și ACUM, atunci e o mare problemă.

După ce ai fost suspendat de „n” ori pe 5 minute, după ce ai fost lipsit de orice atribuție care te mai făcea să contezi, după ce ți s-a tăiat tot elanul de a mai fi cap de listă la PSRM în alegeri, după ce în campanie a fost scos Shor și te-a amenințat cu geanta, să-ți apară o șansă istorică de a-l termina pe cel care te-a umilit în halul ăsta și tu să dai cu piciorul în ea, ba mai mult, să spui că pentru tine nu e nicio problemă ca partidul tău să facă alianță cu Plahotniuc, înseamnă să fii slugă. Una 100% dependentă, fără absolut niciun spațiu de manevră.

Și am îndoieli serioase că textul cu pricina îi aparține lui Dodon. La cât de multe accente a pus pe „niciun fel de coaliție tehnică” și la cât de mult a insistat pe oficializarea unei posibile coabitări, știind că tocmai un astfel de scenariu este imposibil, tare mă tem că propozițiile cu pricina au venit de pe undeva din cartierul general de pe str. Armenească.

ACUM trebuie să insiste pe programul său

În aceste condiții orice insistențe la adresa celor din ACUM mi se par inutile și total nelalocul lor. Dar asta nu înseamnă că cei 26 de deputați ai PAS, Platformei DA și neafiliați trebuie să-și schimbe în vreun fel programul.

Acele 7 legi prioritare, un prim pas spre scoaterea statului din captivitate, trebuie puse pe masa deputaților încă de la primele ședințe ale Legislativului și de cerut tuturor deputaților, indiferent de unde vin ei, să le voteze dacă au ajuns acolo pentru a reprezenta interesele cetățenilor și nu sunt nimic altceva decât niște scule docile ale mafiei.

Să vedem cum vor reacționa cei câțiva deputați socialiști încă tineri și care nu cu foarte mult timp în urmă erau foarte vocali la adresa lui Plahotniuc. Vor da cu piciorul, la fel ca și Dodon, unei șanse bune de a schimba ceva aici, sau se vor răzvrăti și vor trece de la vorbe la fapte, vorba sloganului pentru care doar oficial s-au cheltuit 60 de milioane de lei în campania recent încheiată?

Nu de alta, dar private jet-urile au început deja a zbura cu escale pe la Dubai, la fel ca-n ianuarie 2016, întorcându-se acasă cu încărcături prețioase. Iar următoarele câteva luni vor arăta cine a ajuns în Parlament pentru a „scoate țara din captivitate” și cine pentru a sta la negocieri cu „borsetcile”. Pe masă și de cealaltă parte a mesei.

Alex Cozer, Cotidianul

Noutăţile partenerilor

comentarii: