image
Sursa foto: Digi24.ro

Britanicii au început să își cumpere niște „cutii de supraviețuire”, care costă 300 de lire, de teama crizei după Brexit

În fața incertitudinii care s-a creat în jurul Brexitului, tot mai mulți britanici au început să își cumpere niște „cutii de supraviețuire”, pentru care plătesc 300 de lire, de teamă că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană i-ar putea lăsa fără bunuri de strictă necesitate.

„Cutiile pentru Brexit” conțin mâncare congelată suficientă pentru 30 de zile, un filtru de apă și un gel inflamabil, cu care poate fi aprins focul, relatează Digi24.ro.

Lynda Mayall, o britanică în vârstă de 61 de ani, spune că a cumpărat o astfel de cutie pentru a-și suplimenta rezerva de conserve, dar și mai multe role de hârtie igienică, de teama unui posibil haos în lunile care vor urma după Brexit.

„Nu Brexitul mă îngrijorează, ci ceea ce va urma după. Am sentimentul că va fi haos în primele șase luni. Mi se pare important să am totul pus la punct și să ne asigurăm că avem suficiente rezerve de hrană, pentru situații extreme”, spune ea.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat însă că nu este nevoie ca oamenii să își facă provizii.

Peste 3.500 de oameni s-au înscris însă într-un grup de Facebook, în care se discută despre pregătirile necesare în eventualitatea unui Brexit, iar oamenii sunt îndemnați să își facă suficiente provizii, pentru scenariul în care pe piață ar exista o penurie de produse elementare. Oamenii scriu că își fac provizii de medicamente, produse de igienă și curățenie, scutece, vopsea de păr, produse cosmetice sau tutun.

În luna octombrie, compania Stena, care se ocupă de transportul mărfurilor cu ferryboat-ul, a avertizat că un Brexit fără acord ar putea avea efecte asupra rezervelor de hrană. Iar firma Wild Water a confirmat că și producătorii își fac stocuri, pregătindu-se pentru Brexit.

James Blake, cel care a lansat ideea cutiilor de Brexit, spune că, în ciuda prețului piperat, a vândut deja peste 600 de cutii.

„Cutia conține lucruri de bază de care oamenii au nevoie. Înauntru sunt 60 de porții, echivalentul unei mese complete, 48 de porții de carne, un filtru de apă și un gel flamabil”, a spus acesta.

Tim Benton, un expert în sistemul alimentar, de la Universitatea din Leeds, nu anticipează ca Marea Britanie să intre într-o criză alimentară, dar crede că este posibil „să existe situații în care nu vom mai găsi pe rafturi produsele cu care ne-am obișnuit”. El a adăugat că este „imposibil ca resursele de hrană să nu fie afectate” de un Brexit „hard”, fără acord.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: