image
Sursa foto: jurnal.md

Codul regulilor și procedurilor parlamentare, votat; „Nu s-a vorbit despre trădători şi legiferarea prostituţiei politice”

Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare, care prevede mai multe modificări, a fost votat în prima lectură de parlamentari în pofida numeroaselor critici care au răsunat în plenul Legislativului.

Dacă unii deputaţi au spus că proiectul, propus de mai mulţi parlamentari PD, trebuie modificat, alţii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că este grăbit votul.

„Este o fumigenă pentru a atrage atenţia publicului de la furtul miliardului, demisia lui Cioclea, amnistia fiscală, votul mixt, rezoluţia UE. Nu s-a vorbit nimic despre trădători, despre cei care trec la alte fracțiuni, legiferaţi prostituţia politică, să cunoaştem eroii. Am văzut că autorul proiectului se pricepe la pus pavaj, atunci să pună pavaj”, a declarat deputatul PL Ion Apostol.

În replică, unul dintre autorii proiectului, Sergiu Sârbu, care a şi prezentat iniţiativa, a declarat că „îmi pare rău că spuneţi neadevăruri”.

„Legislatura respectivă mai are câteva zile până la expirarea mandatului. Observăm şi constatăm că există ideea de baza şi restul este fum. Se încearcă să se obţină controlul. Încercarea de a controla următoarea legislatură prin actualul președintele la Parlamentului este uzurparea puterea în stat. Sunt mecanisme clare pentru a controla următoarea legislatură. Este perfect antidemocratic”, a spus deputatul PSRM Vlad Bătrâncea.

„Nu se face acest regulament pentru cadrul suntem conştienţi că actualul regulament este trecut. Nu trebuie să acuzaţi colegii”, a declarat în replică preşedintele Parlamentului, Andrian Candu,.

„Vor fi legiferate toate nelegiuirile actualei majorităţi parlamentare. Traseiştii vor avea grupuri parlamentare. Propun să fie introdusă şi noțiunea de suspendon”, a spus deputatul PLDM Maria Ciobanu.

Totodată, liderul fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu, a declarat că proiectul diminuează atribuţiile opoziţiei. Mai mult, deputatul a propus retragerea proiectului de lege de pe ordine a de zi: „Să lăsăm următorul Parlament să stabilească regulile”.

Deputatul PD Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului, a menționat, în timpul prezentării inișiativei, că se stabilesc expres prevederi referitoare la amplasarea sediului Parlamentului, cazurile de schimbare temporară a localizării Parlamentului, locul desfășurării ședințelor plenare, limba de lucru în Parlament, modul de utilizare a simbolurilor de stat.

Un element nou este stabilirea expresă a sărbătorii „Ziua Parlamentului” – 23 mai.

Noutăți sunt prevăzute și la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare, a opoziției etc. Se instituie depunerea jurământului de către deputați la începutul legislaturii.

La fel este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul Președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, admisibilitatea proiectului de act normativ, procedura de urgenţă și modul prioritar, înaintarea amendamentelor, avizarea proiectelor de acte normative, numărul şi data acestora etc.

Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare urmează a fi votat, în lectură finală, de plenul Parlamentului.

Codul regulilor și procedurilor parlamentare by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: