image
Sursa foto: Facebook/Anatol Mătăsaru

Mătăsaru, condamnat pentru că a protestat necenzurat la Procuratură, a obținut câștig de cauză la CEDO

Activistul Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru protestele sale inedite de la Procuratură, a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Magistrații au constatat în unanimitate violarea libertății de exprimare, după ce Anatol Mătăsaru a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a adus un penis din lemn pe scările procuraturii.

Mătăsaru urmează să primească două mii de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli, potrivit lhr.md.

Anatol Mătăsaru a ajuns în atenția opiniei publice mai ales pentru protestele sale organizate la Procuratură sau Poliție, unde aducea animale vii, folosea caricuraturi sau măști.

Pe 29 ianuarie 2013, de ziua profesională a procuraturii, el a adus două sculpturi masive de lemn pe scările procuraturii. Prima sculptură reprezenta un penis cu imaginea feţei unui politician de rang înalt. Scopul protestului a fost de a atrage atenţia publică la corupţie şi controlul exercitat de politicieni asupra Procuraturii Generale. După o oră, poliţia a înlăturat sculpturile şi l-a dus pe reclamant la secţia de poliţie.

În 2015, reclamantul a fost găsit vinovat de huliganism şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Instanţele naţionale au constatat că sculpturile prezentate în loc public sunt obscene şi asemuirea oficialilor publici cu organele genitale au depăşit limitele criticii acceptabile. Mătăsaru a declarat recurs, invocând că sculpturile sunt o formă de exprimare artistică şi că sancţiunile sunt deosebit de aspre; recursul fiind respins.

CEDO a constatat că instanțele judecătorești au depășit ceea ce ar fi însemnat o restricție „necesară” a libertății de exprimare a reclamantului și că impunerea sancţiunii penale, totuşi, a fost în mod vădit disproporţionată. Totodată, magistrații Curții spun că nu a fost nicio justificare pentru impunerea unei sancţiuni cu închisoarea, chiar cu suspendare

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: