image
Sursa foto: platformada.md

Andrei Năstase: „Noi propunem un alt mod de a face politică; Anticipatele sunt exact ceea ce-și doresc Plahotniuc și Dodon”

„Nu vom face alianțe de-a dragul împărțitului puterii. Asta s-a făcut de-a lungul timpului, s-au întâlnit șefii de partide cu adjuncții lor pe la cafenele, pe la restaurante, pe la sedii de partid. Nu mai putem să facem ceea ce s-a făcut în toți acești ani, când înaintea unor principii, unor sarcini comune, s-au pus înțelegerile dintre un partid sau altul, dintr-o grupare criminală sau alta. De aceea noi venim cu o cu totul altă abordare, suntem o clasă politică nouă, am fost trimiși în Parlament direct din stradă, și cei din blocul ACUM propun un altfel de mod de a face politică.” Declarațiile au fost făcute de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, copreședintele blocului ACUM, Andrei Năstase, într-un interviu la Radio Europa Liberă.

Năstase a explicat de ce blocul ACUM nu acceptă invitațiile PSRM și PD de a merge la discuții privind o eventuală coaliție parlamentară.

„Cele două partide care își dau ghes la a ne trimite scrisori și invitații vor discuții despre cine și cu cine face alianță. Ați văzut în retorica lor vreo preocupare pentru ce avem de făcut pentru această țară? Iată de ce blocul ACUM este cel care, imediat ce s-au produs alegerile, a venit cu o gamă largă de lucruri care trebuie realizate pentru această țară. Nu ne-au preocupat alianțele, tot felul de configurații ale viitoarelor guvernări, ci ne-au preocupat activitățile normale ale unor deputați. Nu vom face alianțe de-a dragul împărțitului puterii. Asta s-a făcut de-a lungul timpului, s-au întâlnit șefii de partide cu adjuncții lor pe la cafenele, pe la restaurante, pe la sedii de partid. Filmul ăsta l-am mai văzut. La modul practic trebuie să discutăm ce este de făcut și abia după asta să vedem cine vrea să facă acest lucru”, a explicat copreședintele ACUM.

Andrei Năstase a mai menționat că o mare parte din deputații socialiști au venit în precedenta legislatură cu discuții despre depolitizarea instituțiilor și deoligarhizarea statului, însă în paralel au mers în alianțe tacite cu partidul oligarhului Plahotniuc. Acum acei deputați ar putea să voteze inițiativele blocului ACUM de deoligarhizare a țării, dacă intențiile lor ar fi, într-adevăr, acestea, spune liderul DA.

„Încă în 2016 niște deputați au venit în Parlamentul RM cu niște propuneri valabile și astăzi: depolitizarea instituțiilor, demafiotizarea lor, demiterea unor șefi ai instituțiilor cum ar fi CNA, PG etc. Și toate rămân în vigoare. Acei deputați se regăsesc și astăzi în Parlamentul RM. Ce i-ar încurca pe ei să susțină inițiativele noastre? Acești deputați se găsesc și în PSRM, cel puțin vreo 20 de deputați. Doar că acei deputați care, pe de o parte, au cerut deoligarhizarea statului, pe de altă parte au făcut alianțe neformale cu Plahotniuc, au votat tot ce le-a cerut Plahotniuc, inclusiv sistemul electoral mixt, ca mai apoi Dodon să promulge legea”, a adăugat copreședintele blocului ACUM.

Întrebat despre eventualitatea alegerilor anticipate, liderul DA a menționat că, în condițiile actualului sistemu electoral, alegerile anticipate sunt „exact ceea ce-și dorește Plahotniuc și Dodon”.

„S-a scăpat cu vorba Dodon la prima sa apariție după alegeri, despre posibilitatea organizării alegerilor anticipate concomitent cu alegerile locale. Este exact ce-și dorește Plahotniuc, să-și desăvârșească toate mecanismele, toate pârghiile pe care le oferă votul mixt și să facă așa ca, după anticipate, prin fraudă, prin utilizarea resurselor administrative, implicarea SIS, MAI, să excludă totalmente opoziția din jocul politic. Acuma întrebarea este dacă vom avea noi, ca societate, capacitatea de a rezista acestui exercițiu? Eu cred că da. Pentru că, dacă nu ne opunem, dacă nu ne vom bate pentru dreptul nostru de a schimba lucrurile spre bine în țară, atunci nu vom reuși”, a punctat Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: