image
Sursa foto: Poliția de Frontieră

Patru angajați ai Poliției de Frontieră sunt învinuiți de corupere pasivă și trafic de influență

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și expediere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a patru angajați ai Inspectoratului General al Poliție de Frontieră (IGPF) și două persoane fizice. Aceștia sunt învinuiți de săvârșirea mai multor episoade de corupere pasivă și trafic de influență.

Cauza penală vizată a fost disjunsă din cadrul unei cauze mai complexe, pornite în ianuarie 2021 de către Procuratura Anticorupție.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, cei patru angajați ai IGPF și cele două persoane fizice au pretins și primit mijloace financiare ce variau între 50-700 de euro pentru a ajuta transportatorii de pasageri să traverseze frontiera moldo-română fără a fi supuși controlului, precum și pentru a influența angajați ai Serviciului Vamal, pentru a nu supune procedurii de vămuire bunurile ce depășeau limitele neimpozabile a valorii în vamă pentru importul de mărfuri, care erau importate de transportatori.

Dintre cei șase învinuiți, o sigură persoană și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Aceștia riscă pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 50 000 la 100 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 de lei sau cu închisoare de până la 6 ani și cu amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani.

În privința celorlalte persoane vizate, angajați ai IGPF și Serviciul Vamal, urmărirea penală este la etapa de finalizare și în scurt timp aceștia urmează a fi deferiți justiției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: