image
Sursa foto: jurnal.md

Încă două parohii au trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei; Episcopia de Bălți: „Orice sancționare este nulă”

Încă două biserici, împreună cu enoriașii au decis să treacă de la Mitropolia Moldovei subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse la cea a Basarabiei.

Anunțul a fost făcut de Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei care precizează că orice încercare de a sancționa acești preoți de către Mitropolia Moldovei „este nulă și neavenită”.

Este vorba de lăcașurile „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești și „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni.

Preoții acestor două comunități, părintele protoiereu mitrofor Victor Țurcanu și protoiereul mitrofor Ioan Mileac, împreună cu enoriașii au trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei.

„Anunțăm toți clericii și credincioșii, că PC Părinte Protoiereu Mitrofor Victor Țurcanu și PC Părinte Protoiereu Mitrofor Ioan Mileac sunt slujitori canonici ai Mitropoliei Basarabiei, iar sfintele slujbele oficiate de aceștia sunt valide. Totodată amintim că orice sancționare a PC Părinte Protoiereu Mitrofor Victor Țurcanu și a PC Părinte Protoiereu Mitrofor Ioan Milea, pe motiv că Sfințiile lor au trecut la Biserica canonică din acest spațiu – Mitropolia Basarabiei, este nulă și neavenită, conform Hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 19 decembrie 1992 și 29 februarie 2024”, anunță Episcopia de Bălți.

În același timp instituția condamnă „orice extremism religios aducător de tulburare” în comunitățile care au trecut la Mitropolia Basarabiei și îndeamnă pe toți, clerici și mireni, la pace, liniște și bună înțelegere, ținând cont și de faptul că suntem în marele post al Sfintelor Paști.

„Pe necunoscătorii de istorie îi îndemnăm, cu dragoste și compasiune, să dea dovadă de cumpătare și reținere, să evite excesul de mânie pentru a nu comite fapte necreștinești, să nu dea ascultare instigatorilor la tulburare, care urmăresc doar scopul lor ascuns, iar pentru a se lămuri în chestiuni de istorie, pe care nu le cunosc, le recomandăm să ceară un sfat de la cei care au avut acces la cărțile de istorie”, anunță instituția.

Episcopia de Bălți folosește această ocazie și-i îndemne pe preoții, care mai șovăie să treacă la Mitropolia Basarabiei, „se știe că sunt mulți de aceștia”, să facă acest pas, care este unul corect în raport cu înaintașii noștri, care cu multă jertfă au apărat credința și pământul strămoșesc, dar și în raport cu istoria bisericească a acestui spațiu.

„Îi îndemnăm pe toți preoții indeciși să dea dovadă de credință și hotărâre și să treacă de la necanonicitate la canonicitate, să urmeze exemplul bărbătesc plin de curaj al PC Părinte Protoiereu Mitrofor Victor Țurcanu și al PC Părinte Protoiereu Mitrofor Ioan Mileac, dar și al altor preoți, cu verticalitate morală, care sunt deja în Mitropolia Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei, unica Biserică canonică din acest spațiu, ca o mamă iubitoare, grijulie și răbdătoare își așteptă toți fiii înstrăinați să vină acasă”, mai precizează Episcopia de Bălți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: