image
Sursa foto: Profimedia

Comisia Europeană cere Meta informații cu privire la modelul în care utilizatorii fie plătesc abonament, fie sunt urmăriți

Comisia Europeană solicită Meta, compania-mamă a Facebook, să dea informații despre practica în care îi pune pe utilizatorii din Uniunea Europeană să aleagă în mod „consimțit” între a plăti un abonament sau a fi urmăriți și profilați pentru publicitatea direcționată.

Astăzi, executivul comunitar a anunțat că a trimis proprietarului Facebook și Instagram o cerere oficială de informații (RFI) în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA), solicitându-i să ofere mai multe detalii cu privire la opțiunile de „abonare pentru lipsa de publicitate” pe care le oferă utilizatorilor regionali ai celor două rețele sociale majore.

„În special, Meta ar trebui să furnizeze informații suplimentare cu privire la măsurile pe care le-a luat pentru a se conforma obligațiilor sale în ceea ce privește practicile de publicitate, sistemele de recomandare și evaluările de risc ale Facebook și Instagram legate de introducerea acestei opțiuni de abonament”, a scris Comisia într-un comunicat de presă.

Meta a făcut trecerea controversată la așa-numitul model de afaceri „consimțământ sau plată” în UE în toamna anului trecut, după ce contestarea altor două temeiuri juridice pe care le invocase pentru a prelucra datele utilizatorilor în vederea direcționării publicității a obligat-o să își regândească abordarea.

Abonamentul fără reclame al Meta este controversat deoarece, în conformitate cu legislația UE privind protecția datelor, consimțământul trebuie să fie informat, specific și liber exprimat pentru a fi valabil. Însă alegerea pe care Meta a formulat-o impune utilizatorilor fie să plătească abonamente lunare (începând de la 9,99 euro/lună) pentru a avea acces la versiuni fără reclame ale rețelelor de socializare, fie să accepte să fie urmăriți și profilați pentru publicitatea direcționată.

În prezent, utilizatorii din UE nu au posibilitatea de a accesa Facebook sau Instagram gratuit fără a fi urmăriți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: