image
Sursa foto: gov.md

Nicu Popescu, la un an de mandat: „S-a muncit enorm pentru a plasa RM pe făgașul ireversibil al aderării la UE”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat astăzi raportul de activitate al MAEIE în cadrul ședinței Guvernului. Nicu Popescu, a menționat că a fost un an plin de evenimente în domeniul politicii externe, cea mai importantă și istorică realizare fiind obținerea de către RM a statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

Nicu Popescu a menționat că împreună cu președintele Maia Sandu și prim-ministrul Natalia Gavrilița, echipa MAEIE a promovat o politică externă orientată să ofere R. Moldova un context stabil pentru reforme și integrare europeană.

S-a muncit enorm pentru a plasa Republica Moldova pe acest făgaș ferm, ireversibil, de aderare la Uniunea Europeană. Știm cu toții că țara noastră de peste două decenii a avut aspirații europene, iar în ultimele luni aceste aspirații au fost recunoscute de Uniunea Europeană.

Am lucrat pe dosare foarte concrete care ar aduce și deja aduc beneficii concrete pentru cetățeni, inclusiv în domeniul liberalizării transporturilor, a exporturilor, liberalizarea roaming-ului cu România, consolidarea cooperării pe domeniul de apărare și securitate. Cu Ministerul Finanțelor am lucrat la deblocarea asistenței externe”, a menționat ministrul.

Un alt obiectiv cheie pentru politica externă ține și de interacțiunea cu cetățenii de peste hotare.

În ultimul an am reușit să semnăm 9 acorduri cu Grecia și Spania în domeniul protecției sociale, cu Lituania în domeniul preschimbării permiselor, am obținut și simplificarea procedurii permiselor de conducere cu Germania și am semnat și acorduri de recunoaștere a actelor de studii cu România și Italia.

Evident, am făcut anumiți pași pentru a fortifica serviciile și a facilita serviciile noastre consulare, aici lucrăm foarte bine și cu domnul vicepremier Țurcanu, pentru a digitaliza interacțiunea noastră prin consulate, dar avem și alte măsuri pentru îmbunătățirea experienței cetățenilor noștri în consulate”, a mai spus Nicu Popescu.

Totodată, MAIEE și ambasadele s-au angajat ferm în promovarea exporturilor și atragerea investițiilor.

Potrivit ministrului, în următorul an, angajații MAEIE se vor concentra pe implementarea recomandărilor Comisiei Europene, care rezultă din statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău vor continua să lucreze pentru a îmbunătăți serviciile consulare și pentru a fortifica capacitățile diplomației în domeniul economic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: