image
Sursa foto: platformada.md

Andrei Năstase, întrevederi cu înalți oficiali la Paris: Autoritățile franceze cunosc bine abuzurile regimului Plahotniuc

Autoritățile franceze cunosc foarte bine manifestările abuzive ale regimului Plahotniuc, în special persecutarea cetățenilor pe criterii politice, fabricarea dosarelor împotriva reprezentanților opoziției, dar și despre lipsa de progres în investigarea furtului miliardului.

Sunt declarațiile președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, care s-a aflat într-o vizită de lucru la Paris, unde a avut o serie de întrevederi cu înalți funcționari ai mai multor instituții ale Republicii Franceze, precum și din cadrul Primăriei capitalei Franței.

La palatul Prezidențial Palais de l'Èlyse, Andrei Năstase s-a întâlnit cu domnul Etienne de Gonneville, Consilier pentru Afaceri Strategice, structură diplomatică în cadrul cabinetului Președintelui Republicii Franceze, iar la Senat, Liderul Platformei Demnitate și Adevăr a fost oaspetele Președintelui grupului de prietenie Franța-Moldova din cadrul Senatului francez, Franck Menonville.

„Am fost plăcut surprins de faptul că autoritățile franceze cunosc foarte bine manifestările abuzive ale regimului Plahotniuc, în special persecutarea cetățenilor pe criterii politice, fabricarea dosarelor împotriva reprezentanților Opoziției, mari regrese în ceea ce ține de drepturile omului și funcționarea democratică a statului, lipsa de progres în investigarea furtului miliardului, riscurile amnistiei capitalului, dar și a vinderii cetățeniei țării noastre către persoane obscure. De asemenea, partenerii noștri din Franța sunt extrem de îngrijorați de faptul că regimul Plahotniuc prin acțiunile sale destabilizează situația din Republica Moldova, creând un spațiu gri pentru contrabandă, spălare de bani, acțiuni inacceptabile într-un spațiu democratic și european", a declarat Andrei Năstase.

Franck MENONVILLEFranck MENONVILLE

La Ministerul Francez pentru Europa și Afaceri Externe, liderul Platformei DA a avut întrevederi cu Nicolas de Bouillane de Lacoste, Director-adjunct al Direcției Europa Continentală și cu Paul Boussaguet, Direcția Rusia și Europa Orientală a MEAE.

„În ceea ce privește relațiile moldo-franceze, am susținut că țara noastră are nevoie de un parteneriat solid cu Republica Franceză. Întotdeauna am considerat că relațiile dintre țările noastre trebuie să se dezvolte la un nivel mult mai avansat. Un domeniu cu mare potențial ar putea fi dezvoltarea comerțului și atragerea investițiilor franceze în sectoare precum agricultură, industrie și servicii, IT, crearea condițiilor optime pentru valorificarea interesului companiilor franceze pentru lansarea afacerilor în Republica Moldova. Un alt aspect important este extinderea cooperării pe dimensiunea culturală în cadrul Francofoniei. Credem că prezența franceză în Moldova ar putea fi mult mai semnificativă. Din această perspectivă, Platforma DA și aliații săi, după preluarea puterii politice, vor asigura toate condițiile favorabile și atractive pentru o prezență mai mare economică, culturală a Franței în țara noastră", a susținut primarul ales al municipiului Chișinău.

Nicolas DE BOUILLANE DE LACOSTENicolas DE BOUILLANE DE LACOSTE

Andrei Năstase a participat și la Reuniunea cu diplomați și cercetători, organizată de Centrul de analiză, previziuni și strategii de pe lângă Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței.

„Am informat, în mod particular, prietenii noștri francezi despre extrădarea abuzivă a cetățenilor turci, dar și cazurile activiștilor noștri Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. M-am convins încă o dată că Franța este extrem de sensibilă atunci când are loc violarea unor valori și reguli fundamentale într-o societate democratică: drepturile omului, independența justiției, încălcarea dreptului de a vota și de a fi ales, etc.", a remarcat liderul Platformei DA.

Un aspect important menționat de autoritățile franceze reprezintă indignarea și îngrijorarea cu privire la invalidarea abuzivă a rezultatelor alegerilor pentru Primăria Capitalei. În acest context, Andrei Năstase a exprimat recunoștință autorităților franceze pentru poziția principială exprimată de către Excelența Sa, Ambasadorul Pascal Le Deunff față de invalidarea abuzivă a alegerilor pentru Primăria Chișinăului și la necesitatea respectării voinței alegătorilor și a găsirii unei soluții democratice pentru rezolvarea acestei situații inacceptabile.

„Am apreciat foarte mult mesajul tranșant pe care l-a transmis statul francez vizând preocupările UE asupra modificărilor aduse legislaţiei electorale în 2017, lipsa de independenţă a sistemului judiciar, lipsa acţiunilor de urmărire penală a autorilor fraudelor bancare masive", a mai spus Andrei Năstase, specificând că în contextul relațiilor de prietenie cu Franța, un aspect scandalos și inacceptabil a fost problema sediului Ambasadei.

„Am exprimat regretul că Ambasada Franței a fost practic obligată să-și schimbe sediul din cauza mafiei imobiliare protejată de regim. Odată cu venirea noastră la guvernare, asemenea practici nu vor mai avea loc”, a dat asigurări liderul Platformei Demnitate și Adevăr.

În cadrul vizitei sale la Paris, Andrei Năstase a avut o întrevedere cu Patrick Klugman, viceprimarul orașului Paris, responsabil de relații internaționale.

Edilul ales al capitalei s-a arătat interesat de bunele practici în materie de guvernanță municipală, implementarea unor proiecte testate deja, inclusiv a conceptului de smart city și de o colaborare strânsă între Chișinău și Paris în perspectiva înfrățirii celor două capitale francofone.

De altfel, Viceprimarul Parisului, Patrick Klugman a transmis și pe o rețea de socializare un mesaj de salut pentru primarul ales al municipiului Chișinău, subliniind că Andrei Năstase apără cu mult curaj și pasiune aspirația pro-europeană și democratică a poporului Republicii Moldova și este așteptat să participe în scurt timp la Asambleea Primarilor Francofoni de la Lille, la Invitația președintelui Asambleei, Primarul Parisului, Anne Hidalgo.

NăstaseNăstase

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: