image
Sursa foto: jurnal.md

518 diplome eliberate de universitatea de la Tiraspol au fost apostilate de autoritățile de la Chișinău timp de 5 ani

De la punerea în aplicare a Deciziei protocolare „Cu privire la aplicarea apostilei pe actele de studii din regiunea transnistreană” din 25 noiembrie 2017, pe durata a aproximativ 5 ani au fost apostilate 518 diplome de model neutru eliberate de către Universitatea „Taras Șevcenco” din or. Tiraspol. O informație în acest sens a fost prezentată de Biroul pentru reintegrare.

Astfel, în perioada 2018-2022 au fost apostilate 518 de diplome în format neutru, cu următoarele cele mai solicitate destinații: Italia (104), SUA (75), Bulgaria (56), Polonia (48), Israel (47), Franța (33), Austria (25), Marea Britanie (20) ș.a. unde au dorit să-și continue studiile tinerii originari din stânga Nistrului.

Statele-membre din Uniunea Europeană reprezintă principala destinație pentru continuarea studiilor (67,96%), urmată de SUA (14,48%), Israel (9,07%), Marea Britanie (3,86%) ș.a.m.d.

Amintim că în cadrul Universității din Tiraspol, cursurile sunt predate în limba rusă. Anterior, exista o catedră de „limba moldovenească” unde studenții învățau în limba română cu caractere chirilice. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău au declarat că nu li se permite accesul pe teritoriul acestei instituții sau imixtiuni în programul de studii al Universității „Taras Șevcenko”. În 1992, Universitatea din Tiraspol era unica instituție de învățământ superior cu predare în limba română din stânga Nistrului, până la evacuarea sub amenințarea armelor de către militarii ruși și gruparea secesionistă din regiune a colectivului de profesori, care s-au evacuat la Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: