image
Sursa foto: jurnal.md

Ceapa devine un lux în unele țări, unde prețul ei a explodat și abia se mai găsește în magazine

Prețul cepei a explodat deja în unele țări, unde abia se mai găsește în supermarketuri. Marocul, Turcia și Kazahstan au oprit unele exporturi, iar autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.

Astfel, ceapa este pe cale de a deveni un lux. Însă restricțiile s-au extins dincolo de această legumă, pentru a include și morcovii, roșiile, cartofii și merele. În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, unele supermarketuri au fost forțate să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume în urma recoltelor mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.

Ceapa este a doua cea mai populară legumă din lume, după roșiile care, de altfel, sunt încadrate mai corect la fructe. La nivel mondial sunt produse aproximativ 106 milioane de tone de ceapă anual, adică o cantitate echivalentă cu cea de morcovi, ridichi, ardei și usturoi, combinate.

Prețurile pentru aceasta au explodat din cauza inundațiilor catastrofale din Pakistan, al temperaturilor scăzute ce au afectat stocurile în Asia Centrală şi din cauza războiului din Ucraina. Totodată, în Africa de Nord fermierii se confruntă cu o secetă severă şi o scumpire a seminţelor şi îngrăşămintelor, scrie impact.ro.

Un cercetător specializat pe riscuri emergente, Tim Benton, de la grupul Chatham House din Londra, a declarat că guvernele subvenționează importurile de făină, dar îi sprijină insuficient pe cultivatorii de legume. În consecință, lumea produce cantități prea mari de cereale, zahăr şi uleiuri vegetale și doar o treime din fructele şi legumele de care are nevoie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: